Arhitectura muzeelor: evoluția spațiilor culturale

Pe tot globul, muzeele sunt repere culturale – spații semnificative care devin adesea simboluri definitorii ale peisajului arhitectural al unui oraș. Exemple istorice precum Museum de Fundatie din Țările de Jos și Muzeul Luvru din Franța continuă să atragă milioane de vizitatori.

Pandemia în curs a schimbat însă lucrurile. Numărul de vizitatori a scăzut , necesitând modificarea modului în care sunt gestionate anumite muzee. Așadar, pot fi puse întrebări cu privire la modul în care muzeele din întreaga lume vor evolua în viitor, din perspectivă spațială și din perspectivă politică, deoarece dezbaterile abundă cu privire la restituirea artefactelor muzeale pe teritoriile lor de drept.

archdaily.com
archdaily.com

O astfel de tehnologie emergentă este Realitatea Augmentată (AR), care a început încet să se impună în multe locuri obișnuite. În contextul unui muzeu, cea mai evidentă aplicație  AR este explicarea simplă a exponatelor muzeului, adăugând informații suplimentare sau oferind context suplimentar.

Pe măsură ce tehnologia Realității Augmentate devine mai consolidată, proiectarea muzeelor ​​la nivel spațial ar înregistra o schimbare către spații mai mici. Zonele urbane de astăzi continuă să devină din ce în ce mai aglomerate și, pe măsură ce cererea de spațiu continuă să crească, noile muzee în viitor vor avea probabil o amprentă mult mai mică. Acest lucru, totuși, nu ar duce neapărat la o experiență culturală diminuată. În 2021, Galeria Națională din Londra , de exemplu, și-a dus colecțiile găzduite în diferitele lor galerii pe străzile aglomerate din centrul Londrei, unde oamenii puteau „activa” lucrările de artă prin scanarea codurilor QR. Colecțiile s-au mutat din limitele galeriei și în domeniul public.

archdaily.com
archdaily.com

Un studiu Gensler din 2015 a concluzionat că experiența muzeului va deveni mai auto-dirijată, deoarece vizitatorii vor putea avea un control mai mare asupra a ceea ce văd și vor avea noi metode de a interacționa cu muzeul. Proiecte precum cel al Vice World News, care profită de tehnologia AR, sunt instrumente utile pentru a promova această autodirecționare și a cerceta modul în care rolul arhitecților calificați în proiectarea muzeelor ​​poate continua să se dezvolte – fără a avea întotdeauna ca rezultat arhitectura fizică. Cu toate acestea, spațiile muzeale fizice, interactive, continuă să fie proiectate cu mare succes.

archdaily.com
archdaily.com

Muzeul Sonorous din Copenhaga expune instrumente muzicale folosite de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, împreună cu aceste obiecte expuse, există patru studiouri de sunet - îmbrăcate cu lemn cald și concepute pentru a funcționa ca săli de clasă interactive. Elementele subtile de design sporesc dimensiunea interactivă, precum podeaua ușor ridicată care funcționează ca scenă și mobilierul încorporat care poate acționa simultan ca scenă și ca zonă de spectacol.

archdaily.com
archdaily.com

Muzeele vor continua să fie spații importante pentru adunare și învățare în viitor, iar evoluția lor pe măsură ce tehnologiile sunt îmbunătățite este un subiect interesant de urmărit.

Sursă: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari