Arhitectură și eleganță futuristică: Cele 17 clădiri remarcabile ale lui Zaha Hadid

Zaha Hadid, renumită arhitectă irako-britanică, a devenit o figură de referință în lumea arhitecturii datorită stilului său futuristic distinctiv, caracterizat prin fațade curbate, unghiuri ascuțite și utilizarea materialelor precum betonul și oțelul. Inovațiile sale au redefinit conceptele de formă și structură în arhitectură.

Proiectele ei au impresionat prin abilitatea de a transforma materialele puternice în obiecte care emană atât fragilitate, cât și robustețe. Recunoașterea meritată a venit în 2004, când a devenit prima femeie laureată a Premiului Pritzker, marcând o contribuție semnificativă la arhitectura globală. Premiul Stirling în 2010 și 2011 a confirmat excelența sa în arhitectură.

Un proiect remarcabil, Heydar Aliyev Cultural Centre din Baku, Azerbaidjan, a obținut premiul de design al Muzeului Designului al anului în 2014, consolidând poziția sa ca o forță incontestabilă în domeniu.

În 2016, Zaha Hadid a devenit prima femeie laureată a Medaliei de Aur RIBA, recunoscându-i contribuția excepțională la arhitectură. Proiectele sale diverse au subvertit convențiile arhitecturale, captivând privitorii prin transformări perspective.

Tragedia a lovit în 2016, când Hadid a murit neașteptat la vârsta de 65 de ani într-un spital din Miami. Cu toate acestea, moștenirea ei continuă prin proiecte inovatoare precum Muzeul Național al Artelor Secolului XXI (MAXXI) din Roma, One Thousand Museum din Miami și Galaxy Soho din Beijing, reflectând nu doar geniul său, ci și dorința de a depăși limitele convenționale ale arhitecturii.

1. Muzeul de Artă Eli și Edythe Broad, East Lansing, Michigan, SUA (2012)

Campusul Universității din Michigan State nu a mai fost la fel după ce Zaha Hadid a finalizat proiectul său pentru Muzeul de Artă Eli și Edythe Broad. Deschis în 2012, muzeul de artă contemporană pare înghețat în mișcare.

2. Capital Hill Residence, lângă Moscova, Rusia (2018)

Capital Hill Residence a fost singurul proiect rezidențial privat al lui Zaha Hadid. Situat într-o pădure lângă Moscova, proiectul de 140 de milioane de dolari este în mare parte scufundat în pământ.

3. Centrul Heydar Aliyev, Baku, Azerbaidjan, 2012

Îmbrăcat în beton armat și poliester, Centrul Heydar Aliyev din Baku, Azerbaidjan, cu o suprafață de 619,000 de metri pătrați, este cunoscut pentru fațada sa curbată. Clădiri precum aceasta au contribuit la consolidarea poreclei lui Hadid, care era Regina Curbei.

4. Muzeul Riverside, Glasgow, Scoția (2011)

Muzeul Riverside, o adăugire la Muzeul de Transport din Glasgow, Scoția, se remarcă prin acoperișul său în zigzag acoperit cu zinc.

5. Centrul Acvatic din Londra, Anglia (2011)

Centrul Acvatic din Londra a fost proiectat pentru a găzdui 17,500 de spectatori la Jocurile Olimpice de vară din 2012. Acoperișul său unduitor de beton are decupaje care permit luminii naturale să pătrundă în apa albastră a piscinei.

6. Opera din Guangzhou, Guangzhou, China (2010)

Opera din Guangzhou din provincia Guangdong a Chinei este modelată pentru a semăna cu două pietre de pe malul râului Pearl. Interiorul sclipitor al auditoriului principal este căptușit cu panouri de gips modelate în forme organice fluide și iluminate cu mii de luminițe care par a fi stele în cerul nopții.

7. Pavilionul Podului Zaragoza, Zaragoza, Spania (2008)

Pavilionul Podului Zaragoza, construit în 2008, servește și ca pod pietonal peste râul Ebro din Zaragoza, Spania. Exteriorul clădirii, compus din 29,000 de triunghiuri, este făcut din beton armat cu fibră de sticlă.

8. Centrul de Arte Contemporane Rosenthal, Cincinnati, Ohio, SUA (2003)

Unul dintre puținele proiecte ale lui Hadid care folosesc forme cubice, Centrul de Arte Contemporane Rosenthal din Cincinnati, finalizat în 2003, este primul muzeu din SUA proiectat de o femeie.

9. Muzeul Ordrupgaard, la nord de Copenhaga, Danemarca (2005)

Adăugirea lui Hadid la Muzeul Ordrupgaard din nordul Copenhagăi, construită în 2005, este realizată din beton negru și sticlă, reflectând peisajul verde înconjurător.

10. Centrul Științific Phæno, Wolfsburg, Germania (2005)

Proiectul lui Hadid pentru Centrul Științific Phæno din Wolfsburg, Germania - o structură imensă de beton pe piloni - a câștigat Premiul European RIBA în 2006.

11. Muzeul Național al Artelor Secolului XXI (MAXXI), Roma, Italia (2010)

Tăiat din beton și oțel, Muzeul Național al Artelor Secolului XXI (MAXXI) din Roma este construit pe site-ul unei foste baze militare dezafectate.

12. Pierres Vives, Montpellier, Franța (2012)

Clădirea Pierres Vives din beton și sticlă din Montpellier, Franța, va găzdui trei departamente guvernamentale.

13. 520 West 28th Street, New York, New York (2017)

Situată de-a lungul laturii vestice a Manhattanului și lângă faimosul parc public High Line al orașului, această clădire rezidențială a fost printre ultimele proiecte proiectate de Zaha Hadid înainte de moartea ei prematură.

14. Centrul Cultural Internațional al Tineretului Nanjing, Jiangsu, China (2015)

A durat trei ani pentru a finaliza Centrul Cultural Internațional al Tineretului din Nanjing, China. Cele două zgârie-nori în formă de arc se află de-a lungul râului Yangtze și conțin birouri, un hotel de cinci stele, un al doilea hotel și un centru de conferințe.

15. Casa Portului Antwerp, Antwerp, Belgia (2016)

Deschisă în 2016, anul morții sale, Casa Portului Antwerp a fost singura clădire guvernamentală proiectată de Hadid. Designul neo-futurist este agresiv în înclinarea sa dinamică înainte, ca și cum ar simboliza inovația orașului portuar din Belgia.

16. One Thousand Museum, Miami, Florida, SUA (2019)

Cu o înălțime de puțin peste 700 de picioare, One Thousand Museum din Miami este o turnă rezidențială completă situată pe malul apei. Aspectul său caracteristic se datorează exoscheletului său structural curb, format din aproximativ 5,000 de piese de beton armat cu fibră de sticlă.

17. Galaxy Soho, Beijing, China (2012)

Galaxy Soho, un complex comercial, de birouri și de divertisment din Beijing, cuprinde patru structuri sferice îmbrăcate în aluminiu și piatră, legate între ele prin poduri pietonale.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari