Arhitectură acvatică: 5 case construite pe apă

Arhitectura acvatică există de mii de ani, de la insulele plutitoare ale civilizației Uros din Peru la casele din regiunea Venețiană. Există numeroase motive pentru care oamenii apelează la această formă de construcție, cu accent pe eficiență energetică și utilizarea materialelor locale.

Astăzi, arhitectura acvatică modernă a devenit mai populară decât oricând. Drept exemplu, studioul danez de arhitectură MAST a livrat nu una, ci două propuneri pentru habitate plutitoare numai în ultimul an: proiectul „Land on Water”, reședințe individuale plutitoare; și o propunere pentru un parc public în Milano, Italia.

Un alt proiect impresionant în derulare în Panama este SeaPod, creat de arhitectul Koen Olthuis și echipa sa pentru compania Ocean Builder. Proiectul presupune o serie de locuințe individuale construite pe piloni. 

Totuși, pe lângă aceste exemple care urmează să fie implementate, există numeroase construcții pe apă deja existente. Iată 5 exemple de case plutitoare:

PortX  

Similar cu proiectul Ocean Builder în ceea ce privește stilul futurist, acest proiect realizat de studioul ceh atelierSAD sfidează noțiunile contemporane de construcție și proiectare a caselor. Compus din module individuale în formă de C, reprezintă o fuziune inteligentă a materialelor hi-tech și celor naturale și ușoare. 

Energy Positive Floating Villa

Această vilă modernă realizată pe râul Spaarne din Haarlem de către vanOmmeren-architecten este un exemplu pentru arhitectura modernă. Realizată din aluminiu, sticlă, lemn și oțel, casa produce mai multă energie decât consumă, datorită panourilor fotovoltaice de pe acoperiș și a unei pompe de căldură. 

The Float 

Tot în Țările de Jos, ne îndreptăm atenția către proiectul The Float realizat de Studio RAP. Printre cele mai durabile locuințe din această gamă, aceasta este realizată din materiale regenerabile, cum ar fi pluta și lemnul. 

Floating House waterlilliHaus

Proiectul waterlilliHaus, realizat de firma braziliană SysHaus, presupune o serie de case modulare care pot fi achiziționate și amplasate în diferite locații, la alegerea cumpărătorului.  Amprenta ecologică a casei este controlată printr-un sistem inteligent de ventilație naturală, precum și printr-un mecanism de tratare a apei. Energia este furnizată prin panouri solare și un sistem de baterii încorporate, în timp ce consumul este monitorizat cu ajutorul tehnologiei inteligente.

DD16

DD16 este un proiect din Moscova realizat de firma locală BIO-architects. Casa are o suprafață totală de doar 16 m2 și două module. O mare parte dintre materiale au fost folosite în toată casa pentru a reduce deșeurile, cum ar fi panourile compozite de aluminiu atât pentru cadrul exterior, cât și pentru bucătărie. În toată casa sunt utilizate sisteme autonome (energie solară pentru electricitate, apă din lac și o toaletă bio).

Potrivit singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în România au fost identificate 4465 proiecte rezidențiale de tip case și vile în 2023.

Solicită un demo gratuit VICTA.ro și ofertează chiar azi la șantiere!

Surse: victa.ro și archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari