Ce trebuie să stim despre răcirea radiantă?

Cu cât devine mai cald afară, cu atât este mai mare nevoia de sisteme de răcire în interior. Nu numai că îmbunătățesc confortul, dar sporesc și valoarea unei proprietăți pe termen lung. Sistemele de încălzire și răcire radiante sunt ideale în acest sens: sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, mai ales atunci când sunt utilizate împreună cu energiile regenerabile. Acest lucru reduce consumul primar de energie al clădirilor și emisiile de CO2. Iarna, căldura radiantă este percepută ca fiind deosebit de plăcută și asigură nivelul perfect de confort, iar vara, sistemul ajută la menținerea unei temperaturi plăcute în interior.

Uponor are soluția potrivită pentru mai multe tipuri de clădiri din portofoliul său: în funcție de condițiile specifice fiecărei clădiri, încălzirea și răcirea pot fi realizate prin sisteme de pardoseală sau utilizând pereții sau tavanul ca suprafețe de încălzire și răcire.

Ce este și cum funcționează răcirea radiantă?

1. Cum funcționează un sistem de încălzire și răcire radiantă?

Încălzirea și răcirea radiantă este sistemul economic, invizibil și igienic ce asigură un confort termic sporit în locuință prin lipsa zgomotului și a curentilor de aer.Sistemele radiante de încălzire și răcire folosesc țevi cu apă care încălzesc sau răcesc suprafețele din cameră, de exemplu podeaua, tavanul sau pereții. Aceste suprafețe radiante cedează puterea termică de încălzire și răcire înapoi către cameră.Aceste sisteme sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, mai ales atunci când sunt utilizate împreună cu energiile regenerabile, de exemplu în combinație cu o pompă de căldură, ca sursă de energie. Această combinație reduce consumul de energie primară a clădirilor și emisiile de CO2. Iarna, suprafața pardoselei poate fi încălzită cu o temperatura mai mica decat au radiatoarele, deoarece suprafață de schimb de căldură este mai mare. Ca urmare, sistemul devine și mai eficient. Fie că este încălzire sau răcire, sistemele radiante cedează uniform căldura sau frigul, asigurând astfel o temperatura plăcută în orice moment.Cand un sistem de control al temperaturii camerei pentru încălzirea radiantă este utilizat și pentru răcire, tehnologia trebuie să fie „pregătită pentru răcire”, pentru a facilita trecerea de la încălzire la răcire.

2. De ce sistemele de încălzire și răcire radiante devin din ce în ce mai populare?

Sustenabilitatea și confortul sunt priorități de top în orice proiect nou de construcție sau renovare. Mai mult, confortul este un factor cheie în clădirile rezidențiale: temperatura mediului ambiant are un impact semnificativ asupra stării de bine. În plus, din cauza schimbărilor climatice, numărul zilelor fierbinți și al nopților tropicale crește. Prin urmare, sistemele de încălzire și răcire radiante devin din ce în ce mai populare atât în proprietățile noi, cât și în cele deja existente. Sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și asigură temperaturi plăcute și confortabile pe tot parcursul anului.

3. Care sunt costurile pentru un sistem de încălzire și răcire radiant în comparație cu sistemele convenționale de aer condiționat?

În general, sistemele de încălzire și răcire radiante sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, datorită distribuției uniforme a temperaturi. De exemplu, sistemele de încălzire și răcire cu plafon radiant sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor, decât sistemele de încălzire și răcire a aerului, datorită economiilor continue de energie. Soluțiile de încălzire și răcire în pardoseala Uponor ajută la reducerea costurilor de energie cu până la 20%, în unele cazuri. Dacă răcirea se face prin tavan, oamenii se vor simți confortabil în încăpere începând cu 26°C, datorită schimbului de temperatură pe verticală. Prin comparație: dacă răcirea se face cu un aparat de aer conditionat, temperatura camerei trebuie scăzută la aproximativ 23°C pentru a obține aceeași senzație de bine. Acest sistem de încălzire prin panouri economisește până la 30% din costurile energetice. În plus, sistemele radiante pe bază de apă sunt compatibile atât cu sursele de energie convențională, cât și cu cele alternative prietenoase cu mediul, ca de exemplu: pompele de căldură reversibile și aplicațiile geotermale. Răcirea radiantă este silențioasa și are costuri mai mici dacă este optimizată și echilibrată hidraulic.Totodată, eventualele costuri suplimentare asociate investițiilor în sistemele de răcire radiante sunt asociate cu un nivel îmbunătățit al confortului casnic. 

4. Este posibil, în general, să modernizați un sistem de răcire radiantă într-o clădire deja existentă?

Desigur. Răcirea prin tavan sau pereți este de obicei o soluție personalizată în proiectele de renovare pentru răcire. Adăugarea unei noi răciri radiante la una deja existentă, poate fi îmbunătățită cu orice suprafață suplimentară de pereți și tavane și într-o anumită măsură prin utilizarea instalației de pardoseală. Orice sursa de răcire pe bază de apă poate fi utilizată, transferurile de la diferite niveluri de temperatură se pot face cu usurință utilizând pompele de căldura. Fie că este vorba de renovare sau clădiri noi, Uponor oferă soluții perfecte pentru condițiile reale de pe șantier. 

5. Există componente tehnice vizibile?

Nu - acesta este unul dintre principalele avantaje ale unui sistem radiant de încălzire și răcire. Acestea permit libertatea creativă maximă în ceea ce privește designul interior datorită instalării acestora în pardoseli, pereți sau tavane. De exemplu, nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la mobilierul blocat de calorifere, deoarece toate piesele tehnice sunt ascunse.

6. Cum se simte în interior cu o temperatură de funcționare de 25/26°C?

Există probleme cu umiditatea sau condensul de suprafață?Temperatura aerului este doar unul dintre criteriile care contribuie la confort. Temperatura suprafețelor care delimitează camera este, de asemenea, foarte importantă. De fapt, măsura reală a confortului este media dintre temperatura aerului și a suprafeței (temperatura de funcționare). Deoarece sistemele radiante scad temperatura suprafeței, în comparație cu sistemele convenționale de aer condiționat chiar și cu o temperatură interioară a aerului de 25°-26°C în zilele foarte calde, îți lasă o senzație de confort foarte bună. Condensarea suprafețelor este evitată de sistemul de control, se monitorizează constant diferiții factori relevanți pentru a menține întotdeauna temperaturile suprafețelor radiante deasupra punctului de condensare

7. Când alegeți o soluție de tavan pentru răcire: Ce fel de structură de tavan este necesară?

Există mai multe posibilități de a încorpora o soluție radiantă în tavan. În aplicațiile rezidențiale, cele mai utilizate soluții sunt sistemele tencuite sau integrate care au țevile deja încorporate într-un panou prefabricat. Panourile uscate, cum ar fi Uponor Renovis, de exemplu, pot fi montate direct pe pereții și tavanele existente, cu o structura din profile CD 27/60. Lucrarea este efectuată rapid de către un instalator profesionist, astfel încât o casă să poată fi renovată rapid, chiar și în timp ce este locuită. O răcire suplimentară a tavanului este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru mansardele ce au o mai mare nevoie de a fi răcite pe timp de vară.

8. Sunt sistemele de încălzire și răcire radiante o opțiune pentru persoanele care suferă de alergii?

Categoric! Soluțiile de încălzire și răcire radiante reprezintă o soluție sănătoasa. Prin urmare, acestea sunt o opțiune foarte bună pentru persoanele care suferă de alergii. Spre deosebire de sistemele de încălzire prin convecție sau de răcire pe baza de ventilator - aici nu există curenți de aer și nu se ridică praful. 10. Un sistem de încălzire și răcire are nevoie de o întreținere periodică?Nu este necesară o întreținere specifică pentru sistemele de încălzire și răcire radiante, deoarece acestea sunt integrate în structura clădirii. Cu toate acestea, recomandăm o verificare periodică a sistemului general de încălzire și răcire de către un instalator pentru a asigura o funcționare eficientă. 

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari