Cum se poate utiliza sfecla pentru dezghețarea străzilor pe timp de iarnă?

Prea multă sare poate polua căile navigabile urbane și poate deteriora vehiculele. Pentru dezghețarea drumurilor, unele orașe caută alternative mai verzi, de natură vegetală.

Când Washington, D.C., a anunțat că lucrează la un amestec rutier din extract de sfeclă pentru prevenirea înghețării străzilor, mulți oameni au fost confuzi. Utilizarea sfeclei nu pare a fi o practică obișnuită, spre deosebire de utilizarea sării. 

bloomberg.com
bloomberg.com

Cu toate acestea, D.C., ca multe orașe, se bazează de mult timp pe o soluție de saramură îmbogățită cu sfeclă pentru străzi. Extractul de sfeclă de zahăr, atunci când este combinat cu clorurile tradiționale de topire a gheții, poate fi mai eficient la scăderea punctului de îngheț al apei decât sarea singură. De asemenea, este mai biodegradabilă și mai puțin corozivă pentru vehicule. Descoperită de un om de știință maghiar în anii 1990, metoda s-a răspândit în America de Nord.

Aproximativ 15 până la 17 milioane de tone de sare rutieră sunt turnate pe drumurile din SUA în fiecare iarnă - sare care invadează căile navigabile, contaminează ecosistemele și deteriorează vehiculele. Preocupările legate de utilizarea excesivă a sării rutiere și a agenților de dezghețare chimici conduc la unele schimbări recente de politică. În Michigan, un stat înzăpezit care cultivă sfeclă de zahăr, s-a votat în 2020 începerea unui program pilot de introducere a „aditivilor agricoli” în tratamentele rutiere pentru a studia impactul acestora. 

K-Tech Specialty Coatings produce Beet Heet, făcută din melasă de sfeclă. Atunci când este combinat cu diverse cloruri, amestecul de topire a gheții are rezultate mult mai bune decât sarea, spune Denver Preston, director național de vânzări la K-Tech Specialty Coatings, permițând echipajelor de pe autostradă să folosească mai puțin produs. „Pentru fiecare dolar pe care îl investiți în produsul nostru, economisiți aproximativ 4 USD din costul pentru sare”, spune acesta. Printre alte avantaje, el spune că melasa de sfeclă are mai puține șanse să înfunde echipamentele.

Sursă: bloomberg.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari