Dincolo de funcționalitate: 10 fabrici frumoase din jurul lumii

Funcțional, rece și industrial sunt cuvintele asociate de obicei fabricilor. TrucksandTrolleys.co.uk a studiat fabricile de pe tot globul, ținând cont de modul în care clădirea reprezintă marca și de modul în care se încadrează în mediul lor local. Premiile de design pe care le-au câștigat clădirile și arhitecții lor, tehnologia creativă și modul în care aceasta funcționează au fost toți factori care au contribuit la lista finală. De la fabrici care produc mobilier, vinuri fine și avioane, iată primele zece cele mai frumoase dintre aceste clădiri:

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Ryhove, ambalaje alimentare

Locație: Central Ghent, Belgia  

Arhitect: TRANS

Fotografie: Stijn Bollaert

Completând perfect decorul caselor terasate din apropiere, această fabrică cu acoperiș înclinat a fost construită în mod deliberat în orașul locuit de majoritatea angajaților săi. Construită pe locul inițial în anii 1980, arhitecții au transformat aspectul pentru a se asigura că facilitățile logistice sunt expuse, iar acoperișul căptușit cu lemn menține clădirea caldă și confortabilă, la fel ca locuințele lângă care se cuibărește.

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Vitsoe, producător de mobilă

Locație: Warwickshire, Marea Britanie 

Arhitect: Waugh Thistleton

Fotografie: Dirk Lindner

Nefinisat intenționat, acest nou sediu și unitate de producție pentru marca britanică de mobilă Vitsoe, prezintă cherestea laminată încrucișată și construcții modulare, completând perfect mobilierul modular pentru care sunt faimoși. Se mândrește cu ferestre mari care încadrează peisajul și permit trecătorilor să privească înăuntru, precum și luminatoare care luminează spațiile de lucru, încurajând colaborarea între echipe.

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Bang & Olufsen

Locație: Struer, Danemarca

Arhitect: Jan Søndergaard de la KHR Architects

Fotografie: Bang and Olufsen

Servind ca sediul central al companiei, această clădire a fost proiectată pentru a imita produsele emblematice Bang and Olfsen, dând transparență și transluciditate. Aparent suspendată deasupra ierbii, este cea mai mare unitate privată de măsurare electro-acustică din lume, care are chiar și propria sa cameră de zi simulată, astfel încât angajații să poată testa produsele într-un cadru real.

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Optimo Hat Factory

Locație: Chicago , SUA

Arhitect: Skidmore, Ownings & Merrill

Fotografie: Tom Rossiter

Localizată într-o casă de pompieri dezafectată de 100 de ani, Optimo proiectează și produse pălării folosind tehnici de la mijlocul secolului XX. Este interesant cum sediul reflectă atât de bine valorile lor, păstrând caracteristicile istorice și combinându-le cu soluții moderne. Ferestrele au fost construite astfel încât să permită vizitatorilor să vadă camera de lucru.

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Bodegas Protos Winery

Locație: Valladolid, Spania

Arhitect: Rogers Stirk Harbour + Partners

Fotografie: Wikimedia

Proiectată de o firmă de arhitecți din Marea Britanie în 2008, această cramă spaniolă se află parțial îngropată în pământ pentru a găzdui zone de depozitare și fermentare. Vnul este menținut rece de masa termică de sol, temperatura scăzută pe timp de noapte și sistemul de umbrire pe care îl deține clădirea. 

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Uzina de îmbuteliere San Pellegrino

Locație: San Pellegrino Terme, Italia

Arhitect: BIG

Fotografie: BIG

Cu planurile de proiectare aprobate la sfârșitul anului 2017, această fabrică nu a fost încă construită, dar este mai mult decât demnă de locul ei în lista de față. Scopul a fost să reproiecteze uzina istorică de îmbuteliere a fabricii, iar firma câștigătoare, BIG, a propus structuri uriașe de cupole pentru a încadra peisajul alpin. Cantitatea mare de sticlă care lasă să pătrundă cantități uriașe de lumină face din această fabrică  „versiunea acvatică a unei crame”.

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Fabrica Transparentă Volkswagen

Locație: Dresda, Germania

Arhitect: Henn Architekten

Fotografie: VW

Construită în 2001 și realizată aproape în întregime din sticlă, această fabrică VW a fost concepută pentru a se asigura că procesul de producție este transparent pentru toată lumea. De asemenea, are acreditări bune de mediu, fără coșuri de fum, zgomot puternic sau deșeuri chimice emise. Probabil singura fabrică de pe această listă pe care publicul larg o poate vizita liber, poate primi până la 250 de vizitatori și găzduiește adesea evenimente și expoziții. 

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Instalație de reciclare și recuperare a energiei

Locație: Leeds, Marea Britanie

Arhitect:  Jean-Robert Mazaud de la S'pace Architects

Fotografie: Wikimedia

Primul lucru pe care îl veți observa la această clădire este cât de atipică este, cu pereți vii uriași pentru a încuraja viața sălbatică, arcade impunătoare din lemn și un acoperiș de oțel. Dar această clădire este cu adevărat unică, fiind primul centru de recuperare a energiei pentru reciclarea deșeurilor menajere înainte ca acestea să fie procesate în energie. 

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Boeing Manufacturing Site

Locație: Everett, Washington

Arhitect: Boeing

Fotografie: Jetstar airways

Producând avioanele 747, 767, 777, 787 și Dreamliner, aceasta trebuie să fie în mod natural cea mai mare clădire din lume ca volum, cu 13 miliarde de metri cubi. În mod uimitor, acest loc are propriul departament de pompieri, clinică medicală, stație de tratare a apei și stații electrice. 

on-magazine.co.uk
on-magazine.co.uk

Companie: Cristalchile

Locație: Llay-Llay, Chile

Arhitect: Guillermo Hevia

Fotografie: Felipe Camus

Această fabrică de sticle folosește tehnologii bioclimatice, ceea ce înseamnă că este optimizată pentru ventilație naturală și folosește vânturile din zonă pentru a reduce consumul de energie al clădirii. Acoperișul său curbat imită dealurile din spatele lui, iar panourile de sticlă reflectă apa. Este o altă fabrică care a trasformat procesul de producție într-unul transparent, o tendință pe care probabil o vom vedea în creștere pentru clădirile industriale ale viitorului.

Sursă: on-magazine.co.uk

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari