Discuții cu ChatGPT: Poate Inteligența Artificială să proiecteze clădiri?

Deși arhitectura implică în general abilități creative și estetice,iar Inteligența Artificială se concentrează în principal pe analiza datelor și pe dezvoltarea modelelor și algoritmilor, AI-ul poate fi un instrument util în arhitectură. 

La întrebarea „Mă poți ajuta să proiectez o clădire rezidențială? Are 30 de etaje și se află în Brooklyn, New York?”, răspunsul acordat de ChatGPT poate fi surprinzător. ChatGPT este un model de limbaj natural dezvoltat de OpenAI. Acest model utilizează învățarea automată pentru a înțelege și genera răspunsuri la întrebări și pentru a produce texte cu un stil natural. 

Având în vedere că chatbot-ul nu are experiență arhitecturală și, cu siguranță, nu este un arhitect autorizat, a răspuns rapid cu o listă de considerente pentru clădirea în cauză. Hărți de zonare, codul amenajării teritoriale, materialele, designul structural, spațiile de agrement și măsurile durabile au fost doar câteva dintre subiectele despre care ChatGPT a împărtășit informații.

La întrebarea „Ce pardoseală ar trebui să precizez pentru o clădire de birouri comerciale?”, chatbot-ul a răspuns astfel: „Când vine vorba de alegerea podelei pentru o clădire de birouri comerciale, există mai mulți factori de luat în considerare, cum ar fi durabilitatea, ușurința de întreținere, rezistența la alunecare și estetica. Iată câteva opțiuni pe care le-ați putea lua în considerare: pardoseală de vinil, pardoseală din gresie porțelanată, pardoseală laminată sau pardoseală din beton.

În final, ChatGPT a concluzionat că, deși inteligența artificială poate fi utilă în multe aspecte ale proiectării arhitecturale, este încă nevoie de intervenția umană pentru a crea structuri coerente și estetice. Utilizarea AI poate ajuta la analiza datelor și la dezvoltarea modelelor, dar trebuie să fie utilizată în mod judicios și cu discernământ pentru a asigura succesul proiectelor de construcții.

VICTA.ro este un exemplu perfect pentru modul în care tehnologia poate fi folosită în domeniul construcțiilor. Modulele și filtrele avansate îți permit să creezi liste personalizate cu firmele de interes, analize de piață actuale, trasee de vânzări și multe altele. 

Surse: victa.ro și archdaily.com 

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari