Inovație: cum arată zgârie-norii cu fațade de „stâncă stratificată”?

Compania MVRDV a câștigat un concurs pentru proiectarea unui complex rezidențial și comercial cu utilizare mixtă la marginea districtului financiar din Jiangbei New Area din Nanjing, China. Denumite „Turnuri Oasis”, cele două construcții înalte de 150 de metri sunt înconjurate de peisaje luxuriante și vor oferi locuitorilor un paradis verde într-o zonă densă și în dezvoltare rapidă a orașului.

La prima vedere, turnurile par foarte variate, fiecare etaj fiind diferit ca formă de vecinii săi de deasupra și de dedesubt. Dar, de fapt, designul este foarte eficient și regularizat, iar planurile de etaj pentru secțiuni mari ale turnurilor sunt aproape identice, apar doar variații ale formelor balcoanelor curbate.

Cele două turnuri în formă de L ale proiectului, fiecare cu 40 de etaje înălțime, se confruntă unul cu celălalt din colțurile de nord și de sud. Un podium de 3-4 etaje creează un perimetru care înconjoară cea mai mare parte a sitului pentru a crea un mediu protejat în centrul său. Această clădire perimetrală face poduri peste traseele pietonale și strada dintre cele două parcele, creând o separare clară între cartierul înconjurător și oaza centrală.

Învăluită cu copaci și verdeață luxuriantă, oaza centrală formează un peisaj verde pe terasele în cascadă ale clădirii, precum și un mediu luxuriant pentru cumpărături la etajele comerciale ale clădirii de la parter până la etajul trei. Acest spațiu oferă răcire și biodiversitate; baldachinul oferă intimitate prin protejarea rezidenților de la etajele superioare de cumpărătorii de dedesubt și creează zone pe care se poate ajunge pe jos, care leagă cele două parcele peste drumul central. Chiar în centrul spațiului public, peisajul coboară sub nivelul solului și se conectează sub șosea, oferind un punct de trecere pentru pietoni și un acces la stația de metrou de sub amplasament.

Verdeața va juca un rol în eforturile de sustenabilitate ale Oasis Towers, copacii și plantele ajutând la umbrirea și răcirea sitului în lunile mai calde și paturile de stuf de pe acoperiș utilizate pentru filtrarea și curățarea apei ca parte a unui sistem de reciclare a apelor gri.

Sursa: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari