Instituții medicale: Cum trebuie să arate spitalul viitorului?

Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța consolidării sistemelor de sănătate din întreaga lume. În timp ce impactul imediat al pandemiei se va retrage, provocări precum o populația în continuă creștere și îmbătrânire, bugetele mai restrânse, personalul medical mai puțin și așteptările mai mari ale pacienților înseamnă că serviciile de asistență medicală ar putea fi supuse unei presiuni din ce în ce mai mari în deceniile următoare.

În colaborare cu Future Agenda, Mott MacDonald a adunat informații de la peste 40 de ateliere de experți și s-a implicat în discuții suplimentare cu cercetători, autorități de reglementare, medici, profesioniști din domeniul sănătății (HCP) și furnizori – precum și lideri ai sistemului de sănătate și specialiști în sănătate publică – pentru a examina schimbările globale care au loc în furnizarea de asistență medicală.

Pe lângă presiunile evidențiate mai devreme, o serie de factori obișnuiți reconfigurează sistemele de sănătate din întreaga lume. Asistența medicală se îndreaptă din ce în ce mai mult către îngrijirea centrată pe pacient pentru a îmbunătăți experiența pacientului și pentru a oferi rezultate mai bune în materie de sănătate. În timp ce această schimbare ia forme diferite de la o țară la alta, patru tendințe  conduc la transformarea sistemică. Prima este bunăstarea – un accent pe prevenire pentru a reduce nevoia de tratament în spital. În al doilea rând, există o trecere tot mai mare de la îngrijirea bazată pe costuri la îngrijirea bazată pe valoare, oferind rezultate sociale îmbunătățite. Furnizarea mai multor servicii de asistență medicală în afara spitalelor către locuri mai convenabile va aduce servicii de îngrijire în comunitate și mai aproape de casă. În cele din urmă, o infrastructură mai bine integrată va lega sistemele de sănătate de determinanții sociali ai sănătății.

De asemenea, au fost identificate și șase tendințe cheie care ar putea schimba modul în care proiectăm spitalele și unitățile de asistență medicală până în 2030:

Impactul de durată al pandemiei

Furnizorii de asistență medicală doresc să se pregătească pentru impactul perturbator al viitoarelor pandemii, în special cu amenințarea tot mai mare a rezistenței antimicrobiene. COVID-19 a condus la o schimbare majoră în adoptarea telemedicinei și a consultației virtuale, iar mulți cred că unele dintre aceste schimbări vor fi permanente. Clădirile înalte ale spitalelor pot deveni mai puțin atractive, mai ales în orașele cele mai afectate, ceea ce duce la mai multe dezbateri asupra unor factori precum acces, cost, amprentă, colocare și risc de contagiune. Accesul vizitatorilor va fi determinat din ce în ce mai mult de identificarea digitală și verificarea faptului că participanții nu sunt purtători de o boală infecțioasă. De asemenea, poate exista o reproiectare a deplasării pacienților și personalului în cadrul unității, cu o separare mai mare a punctelor de intrare și ieșire. În ceea ce privește elementele de design, designerii vor specifica din ce în ce mai multe materiale mai inteligente, care se auto-monitorizează și se autocurăță.

Spitale mai bine conectate

Un accent pe prevenire și o schimbare către „îngrijire oriunde” se va reflecta în spitalele care sunt integrate ca parte a ecosistemului de sănătate mai larg, inclusiv casele și îngrijirea comunitară. Acest lucru va fi posibil de extinderea tot mai mare a conectivității 5G,, în timp ce dezvoltarea Internet of Things va vedea multe elemente devenind interoperabile pentru a facilita o conexiune mai bună între sănătate și ecosistemul orașului. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce lumea se îndreaptă din ce în ce mai mult către orașe inteligente, tehnologia digitală susținând oportunități mai bune pentru cetățenii conectați.

Adaptare la situația climatică

Odată cu eforturile globale de a aborda schimbările climatice – și multe orașe de top care urmăresc să devină zero net până în 2050 – spitalele sunt din ce în ce mai des proiectate pentru a reduce emisiile de carbon, utilizarea apei și cererea generală de energie. Cu toate acestea, sprijinirea planurilor naționale de reducere a carbonului poate să nu fie suficientă. Spitalele trebuie să se adapteze la impactul schimbărilor climatice care vor crește frecvența și severitatea evenimentelor meteorologice extreme. Reziliența la furtuni, inundații, temperaturi extreme și incendii este din ce în ce mai importantă într-un număr tot mai mare de locații, ceea ce duce la o regândire a designului de bază.

Design pentru flexibilitate

Pentru a face față cererilor viitoare în schimbare, vor fi esențiale abordări mai flexibile ale amenajării, structurii și utilizării instalațiilor. În cadrul clădirilor, poate exista o zonare mai distinctă, care separă primirea pacienților, sălile de tratament și activitățile auxiliare în zone separate care pot fi adaptate dacă este necesar. Mai multă flexibilitate va fi proiectată, de asemenea, în sistemele spitalicești, cum ar fi rețelele de stații de îngrijire conectate care permit monitorizare în timp real . 

Axarea pe pacient

Dorința de unități medicale mai centrate pe pacient va include pacienții, îngrijitorii, personalul și alte părți interesate cheie din ce în ce mai mult în faza de proiectare pentru a crea medii mai centrate pe om. Este important să construim infrastructura următoarei generații ținând cont de centrarea umană încă de la început. Modificările ar putea include noi zone în saloane care separă pacienții și familiile acestora de personalul medical, astfel încât profesioniștii din domeniul sănătății să poată sprijini pacienții reducând în același timp riscul personal. Unii văd o mișcare către „pods” flexibile pentru pacienți, mai degrabă decât secții, în care evaluarea, diagnosticarea și tratamentul au loc într-un mediu mai personalizat și mai relaxat. Recuperarea pacientului ar putea fi, de asemenea, migrată către spitale comunitare sau chiar alte locuri, cum ar fi hoteluri locale, unde camerele sunt modificate pentru a permite supravegherea și diagnosticarea de la distanță.

Tehnologie digitala

O abordare digitală va sprijini planificarea facilităților încă din brief-ul inițial pentru a maximiza beneficiile tehnologiei, a distruge silozurile și a permite îngrijirea conectată. De la săli de operație digitale la robotică și inteligență artificială, utilizarea tehnologiei inteligente va fi fundația transformatoare care permite performanțe mai bune..

În timp ce sectorul sănătății se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, adaptarea la aceste tendințe de design de bază va ajuta la asigurarea că spitalele viitorului își servesc mai bine comunitățile și se vor adapta la nevoile în schimbare.

Sursă: mottmac.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari