Librăria din Shenzhen: Inspirată din istoria orașului

Cândva un mic sat de pescari, regiunea Shenzhen s-a transformat într-unul dintre cele mai populate orașe din China. De când a devenit zonă economică specială în 1980, această zonă deține o comunitate globală de antreprenori și pionieri care au contribuit la modelarea orașului dinamic de astăzi. Luna trecută, în Shenzhen a apărut o nouă librărie extraordinară, Shenzhen Zhongshuge, iar designerii ei de la X+Living au vrut să aducă un omagiu transformării și progresului orașului prin design.

architecturaldigest.com
architecturaldigest.com

„Aceste realizări sunt rezultatul muncii grele a pionierilor. Orașul a fost făurit de nenumărați visători”, a spus Li Xiang, fondatorul firmei de arhitectură din Shanghai. Firma este cunoscută pentru proiectele sale capricioase și extraordinare, inclusiv o grădiniță inspirată de Antoni Gaudí în Huzhou, China.

architecturaldigest.com
architecturaldigest.com

În primele etape ale proiectului, Xiang și echipa ei au gândit cum ar putea crea o librărie care să reprezinte istoria orașului. „În procesul de cercetare al contextului cultural al acestui oraș, mi-am dat seama că aș putea proiecta un spațiu care ar putea deveni un simbol al Shenzhen însuși, ca un oraș incluziv și vibrant, aducând un omagiu tuturor celor care s-au străduit să facă istorie în acest oraș”, spune Xiang.

architecturaldigest.com
architecturaldigest.com

În interiorul magazinului de 14.000 de metri pătrați căptușit cu cărți, o scară masivă și întortocheat străbate spațiul, conectând intrarea librăriei de ieșire. Impresionanta licrărie reprezintă istoria însăși, potrivit lui Xiang, simbolizând viteza cu care această zonă a Chinei a înflorit și a crescut. „Aceasta este o scară a istoriei care a fost construită în nenumărate ore, dând sentimentul că istoria este împinsă în timp într-un ritm rapid”, explică Xiang.

architecturaldigest.com
architecturaldigest.com

Scara servește atât ca instalație de artă simbolică, cât și ca bibliotecă funcțională, unde clienții pot citi. Pentru această piesă, Xiang a fost inspirată de artistul contemporan Anish Kapoor, în special de opera sa Memory, pe care a văzut-o pentru prima dată la Deutsche Guggenheim din Berlin. Așa cum sculptura din oțel a lui Kapoor pare să sfideze gravitația, la fel și imensa bibliotecă în spirală a librăriei.

architecturaldigest.com
architecturaldigest.com

Sursă: architecturaldigest.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari