Lumina în spațiile sacre: cum transformă arhitecții cultul modern

Arhitectura a fost de mult concepută pentru a simboliza și a venera valorile și credințele comune. Acest lucru este valabil mai ales în catedrale și lăcașuri de cult, structuri care există peste granițele de mediu, cele economice sau culturale. Aceste clădiri cuprind ritualuri și adunări în timp ce explorează relația dintre experiența umană și divin. Astăzi, catedralele sunt reimaginate pentru viața contemporană și noile tradiții de construcție.

Ca monumente ale spiritualității și luminii, catedralele se împart de obicei pe diferite confesiuni creștine, de la anglicane și ortodoxe orientale până la catolice. Este important de menționat că aceste lăcașuri nu au devenit universale în cadrul unor entități precum Biserica Catolică de Vest până în secolul al XII-lea. Totuși, au dezvoltat structuri instituționale și forme arhitecturale distincte de bisericile parohiale, bisericile monahale și reședințele episcopale. După cum arată următoarele modele, catedralele mai recente se bazează pe tradiție regândind trecutul și reinterpretând spațiile pentru adunare și închinare.

Renovarea clădirii Fratry la Catedrala Carlisle / Feilden Fowles

A fost creată o nouă intrare în sala Fratry și subcroft renovată, la care se ajunge printr-un pavilion de intrare din gresie roșie nou construit și o structură de legătură care face legătura între vechi și nou. Proiectul, finalizat în urma unei lungi gestații (catedrala lucrează la acest proiect de 15 ani, iar arhitecții în ultimii șase), oferă Fratriei un scop reînnoit și întâmpină publicul pentru prima dată, îmbogățind beneficiile catedralei pentru o comunitate largă.

Catedrala Luminilor Nordului / schmidt hammer lassen architects + LINK arkitektur

Prințesa Moștenitoare a Norvegiei, Mette-Marit, a inaugurat Catedrala Aurora Boreală situată în orașul norvegian Alta, la aproximativ 500 km nord de Cercul Arctic. Chiar înainte de inaugurare, catedrala de 47 de metri înălțime, proiectată de arhitecții schmidt hammer lassen în colaborare cu Link Arkitektur, a fost percepută ca un simbol și un reper arhitectural pentru întreaga zonă.

The Cathedral of Christ the Light / SOM

Acest proiect a deve rezonează ca un loc de cult și insuflă un sentiment de mângâiere, reînnoire spirituală și răgaz din lumea seculară - un sanctuar în sensul cel mai larg al cuvântului. Situată în centrul orașului Oakland și compusă dintr-un sanctuar de 1.350 de locuri, cu capele laterale, un baptisteri și dependențe, catedrala își onorează obligațiile religioase și civice față de Dieceza Catolică și oraș.

Cathedral of Créteil Extension / Architecture-Studio

În 2009, la inițiativa episcopului Santier, asociația diecezană din Créteil, susținută de Chantiers du Cardinal, a optat pentru un proiect ambițios de extindere a catedralei Notre-Dame de Créteil. Concepută de Charles-Gustave Stoskopf, deținătorul Premiului Romei, această arhitectură este tipică anilor 1970 când „teologia amestecării” a prevalat la acea vreme. Face parte din moștenirea contemporană a orașului Créteil.

Catedrala Sacred Heart din Kericho / John McAslan + Partners

Finalizată la sfârșitul anului 2015, Catedrala Kericho este situată în Kenya, la aproximativ 250 km sud-vest de Nairobi. Se află în Highlands, la vest de Great Rift Valley, bucurându-se de vederi magnifice asupra plantațiilor de ceai și a dealurilor din jur. Dieceza a fost înființată în 1995 cu o congregație în creștere și este condusă de Preasfințitul Episcop Emmanuel Okombo. Designul Catedralei creează un loc unic și sacru pentru o congregație de 1.500 de celebranți așezați care participă la liturgia Liturghiei romano-catolice sub un acoperiș uriaș unificator.

Sursa articol: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari