NEOM: Primul oraș vertical din lume va fi construit în Arabia Saudită

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, a dezvăluit recent designul unui oraș cu emisii zero, numit NEOM, care este prezentat a fi „primul oraș vertical cu gravitate zero din lume”. Acesta se întinde pe 170 de kilometri și are „zero mașini, zero poluare și zero emisii de carbon”.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

Mega-orașul va avea doi zgârie-nori care se vor extinde pe o fâșie de deșert și teren montan, potrivit celor mai recente dezvăluiri despre proiect.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

Structurile paralele ale zgârie-norilor acoperiți cu oglindă, cunoscuți în mod colectiv sub numele de The Line, formează inima mega-orașului NEOM de la Marea Roșie. Proiectul reprezintă o parte a eforturilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia dependentă de petrol a statului din Golf.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

Analiștii au remarcat, totuși, că planurile pentru NEOM și-au schimbat cursul de-a lungul anilor, alimentând îndoielile cu privire la faptul că The Line va deveni vreodată realitate. 

hindustantimes.com
hindustantimes.com

Prințul Mohammed a schițat o viziune și mai ambițioasă, descriind o utopie fără mașini, care va deveni „de departe orașul cu cel mai ușor trai de pe planetă”.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

NEOM a fost prezentat ca un „Silicon Valley” regional, un centru biotehnologic și digital răspândit pe o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați.

Acum este o modalitate de a reimagina viața urbană pe o amprentă de doar 34 de kilometri pătrați și de a aborda ceea ce Prințul Mohammed descrie drept „crize de trai și de mediu”.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

Orașul va fi alimentat 100% cu energie regenerabilă și va avea „un microclimat temperat pe tot parcursul anului, cu ventilație naturală”, se arată într-un videoclip promoțional.

hindustantimes.com
hindustantimes.com

NEOM este bine poziționat pentru a valorifica energia solară și eoliană, iar orașul va găzdui cea mai mare fabrică de hidrogen verde din lume, a declarat Torbjorn Soltvedt de la compania de informații privind riscurile Verisk Maplecroft. „Dar fezabilitatea NEOM în ansamblu este încă neclară, având în vedere amploarea și costul fără precedent al proiectului”, a adăugat acesta. 

Sursă: hindustantimes.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari