Orașul plutitor din Maldive: O soluție la schimbările climatice

Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Republicii Maldive, se construiește un oraș plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni.

Orașul va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli, cu canale între ele.  Locuitorii vor începe să se mute în primele locuințe începutul anului 2024, iar întregul oraș urmează să fie finalizat până în 2027.

edition.cnn.com
edition.cnn.com

Un arhipelag de 1.190 de insule, Maldive este una dintre cele mai vulnerabile națiuni ale lumii la schimbările climatice. Optzeci la sută din suprafața sa de uscat se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării. Cu nivelurile mării estimate să se ridice până la un metru până la sfârșitul secolului, aproape întreaga țară ar putea fi scufundată.

Orașul plutitor este „o nouă speranță” pentru cei peste jumătate de milion de oameni din Maldive, a spus Koen Olthuis, fondatorul Waterstudio, firma de arhitectură care a proiectat orașul. "Se poate dovedi că există locuințe la prețuri accesibile, comunități mari și orașe normale pe apă, care sunt, de asemenea, sigure", a spus acesta pentru CNN.

Orașul este conceput pentru a atrage localnicii prin casele de culoarea curcubeului, balcoanele mari și priveliștile spre malul mării. Locuitorii se pot deplasa cu bărci, cu bicicleta, pot conduce scutere electrice sau pot merge de-a lungul străzilor nisipoase.

edition.cnn.com
edition.cnn.com

Unitățile modulare sunt construite într-un șantier naval local, apoi remorcate până la orașul plutitor. Scopul este ca orașul să fie autosuficient și să aibă  aceleași funcții ca unul pe uscat. Va exista energie electrică, alimentată predominant prin panouri solare, generată la fața locului, iar apele uzate vor fi tratate local și reutilizate prentru irigații. Ca alternativă la aer condiționat, orașul va folosi răcirea cu apă, care implică pomparea apei reci din adâncul mării în lagună, contribuind la economisirea energiei.

Sursă: edition.cnn.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari