Proiecte educaționale eliptice: O modalitate de a facilita învățământul și sentimentul de comunitate

Crearea unui cadru educațional este o sarcină specifică și sensibilă. Îmbinarea siguranței și optimizarea învățării cu un aspect estetic și un concept solid poate da naștere unora dintre cele mai frumoase proiecte. O configurație tot mai des întâlnită este școala eliptică sau circulară. 

Un cadru educațional circular, mai precis asemănător unui inel, poate sugera un sentiment de protecție și siguranță prin construcția membranei înconjurătoare. Este, de asemenea, o configurație practică care conectează mai multe funcții, permițând, în consecință, instanțe interactive în curtea centrală. 

Prin multe proiecte, acest design s-a dovedit că facilitează și promovează jocul, modalitate de recreere care este vizibilă pentru ochiul supraveghetor. O altă trăsătură remarcabilă este reapariția acestui design în mediul rural, permițând o utilizare versatilă a spațiului pentru instanțe comunale, acționând ca un amfiteatru care reunește membrii orașului. 

Școala Elementară Jadgal / Biroul Daaz
archdaily.com
archdaily.com

Forma circulară a fost realizată în jurul conceptului focal de educație, mai exact „învățare împreună”- lipsită de sisteme ierarhice și într-un stil democratic. În consecință,  această diagramă spațială a făcut posibilă crearea unei curți primare centrale în mijlocul școlii ca punct de adunare pentru școlari și locuitorii satului, un spațiu circular în jurul sălilor de clasă, precum și curți private.

Fass School and Teachers' Residences / Toshiko Mori Architect
archdaily.com
archdaily.com

Forma ovală permite o circulație ușoară între sălile de clasă. Variația pereților perimetrali în ceea ce privește înălțimea și proximitatea unul față de celălalt creează o mare varietate de secțiuni și experiențe în întreaga clădire.

Școala Gimnazială Lycee Schorge / Kéré Architecture
archdaily.com
archdaily.com

Creând un fel de „sat” autonom, aspectul radial al modulelor sălii de clasă se înfășoară în jurul unei curți publice centrale. Această configurație nu numai că creează intimitate față de domeniul public principal, ci adăpostește și protejează curtea interioară de vânt și praf. Aceasta va găzdui adunări informale, precum și adunări formale pentru școală și comunitate în ansamblu.

Community Canvas School / pk_iNCEPTiON
archdaily.com
archdaily.com

Ideea inițială a fost de a avea o configurație care să permită realizarea unei săli de clasă în interior și zone de joacă în exterior. Această configurație facilitează sala de clasă hexagonală existentă, oferind conectivitate și ușurință în mișcare. 

Școala de fete Rajkumari Ratnavati / Diana Kellogg Architects
archdaily.com
archdaily.com

Deoarece Centrul GYAAN este proiectat pentru femei, Kellogg s-a uitat la simbolurile feminine din toate culturile atunci când a început procesul de proiectare - în special simboluri ale forței, înserate pe o structură de trei ovale pentru a reprezenta puterea feminității și infinitului, reproducând și planurile dunelor de nisip din regiunea Jaisalmer.

Scoala Montessori / Estudio Transversal
archdaily.com
archdaily.com

Spațiul educațional circular este creat pentru a genera flexibilitate și este în acord cu filozofia Montessori care favorizează dezvoltarea personală a fiecărui elev.

Creșa și grădinița Yoshino / Tezuka Architects
archdaily.com
archdaily.com

Acoperișul eliptic al grădiniței Yoshino are curbe grațioase care ating pământul doar la capătul său sudic.  În punctul de la nivelul solului, poți păși pe acoperiș și poți urca în vârf. 

Sursă: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari