Sistem inovativ de încălzire a locuințelor, descoperit de Universitatea București

Fără furnizor de energie electrică sau gaze naturale și fără combustibili fosili, sistemul inovativ descoperit de Universitatea Politehnică București poate încălzi un spațiu de 400 mp. Proiectul arată cum energia solară și geotermală pot fi folosite împreună pentru a reduce costurile și emisiile de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au îmbunătățit sistemul de încălzire într-una dintre clădirile Facultății de Energetică, Laboratorul de Surse Regenerabile de Energie, care folosește acum în proporție de 100% energie regenerabilă.

Cum funcționează?

Echipa de cercetători condusă de prodecanul conf. dr. ing. Constantin Ionescu a creat un sistem de încălzire hibrid, bazat pe energie geotermală și solară, care  include panouri fotovoltaice, panouri hibride fotovoltaic-termic și pompe de căldură geotermale. Oamenii de știință spun că ea poate fi replicată cu ușurință oriunde.

Proiectul are mai multe componente. În primul rând, cercetătorii au montant pe acoperișul clădirii panouri fotovoltaice pentru a capta energia solară și a o transforma în electricitate. Electricitatea este apoi folosită pentru a alimenta sistemul de pompe de căldură care încălzește clădirea. Pompele utilizează o rețea subterană de țevi prin care circulă un fluid de lucru, care absoarbe căldura din sol și o transferă către clădire.

Cercetătorii și-au dorit ca proiectul lor să poată fi replicat oriunde cu ușurință, inclusiv la un bloc dintr-un sector al Bucureștiului. Din acest motiv au gândit un sistem mixt și au ales tipuri diferite de produse pentru fiecare tehnologie folosită.

„De exemplu, am folosit trei tipuri de panouri solare, trei tipuri de invertoare”, spune prof. dr. ing. Mihai Vasile Sănduleac. „Am vrut să creăm soluții care pot fi integrate, care sunt apropiate de realitate.”

Având în vedere că cea mai mare parte a proiectului este gata, cercetătorii se gândesc la pasul următor. „Proiectul e un exemplu de bune practici și dacă îl putem replica la trei sau patru clădiri din cadrul universității, atunci vom produce mai multă energie verde”, spune prof. dr. ing. Roxana Pătrașcu.

Ea și colegii ei speră ca soluția să fie adoptată nu doar în campus, ci și de sectorul public sau de locatarii blocurilor insuficient încălzite pe parcursul iernii.

”Proiectul poate fi implementat ușor în sectorul rezidențial”, spune prof. dr. ing. Cosmin Mărculescu. „S-a făcut dovada că o astfel de instalație poate fi utilizată cu succes în locații care au cerințe de funcționare complexe.”

WEDISTRIC - încălzirea din surse regenerabile

Munca cercetătorilor români este parte dintr-un proiect mai mare, WEDISTRICT, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020. În afară de București, se mai fac studii pe tema încălzirii și răcirii districtuale din resurse regenerabile și în Córdoba (Spania) și Luleå (Suedia).

„WEDISTRIC s-a născut din dorința noastră de a arăta cum pot fi înlocuiți combustibilii fosili prin integrarea optimă a diferitelor surse de energie regenerabilă atât în sistemele de încălzire zonală existente, cât și în cele noi”, spune conf. Ionescu.

Implementate la scară largă, proiecte precum WEDISTRICT poate contribui la diminuarea facturilor la energie și la protejarea planetei. Ele ar ajuta Uniunea Europeană să-și îndeplinească planul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990, și ar contribui la realizarea obiectivului de a deveni o comunitate neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Citește mai multe pe adevarul.ro

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari