Un nou sistem modular care poate salva clădirile distruse

Orașele de astăzi au fost remodelate substanțial pentru a corespunde nevoilor de mediu și sociale sau pentru a putea fi reconstruite după dezastre naturale sau război. În timp ce planurile generale și reglementările durează ani de zile, milioane de oameni rămân afectați de această problemă și au nevoie urgent de ajutor în orașele lor. 

Având în vedere această problemă presantă, WZMH Architects a dezvoltat un sistem modular pentru salvarea a mii de structuri din Ucraina care au fost parțial sau total distruse în timpul războiului. Acest sistem își propune să integreze sistemele modulare în clădiri noi pentru a crea comunități mai durabile.

În 2022, peste 100 de milioane de persoane au fost strămutate forțat din cauza conflictului, echivalentul a mii de metri pătrați de reconstruit. Aceste cifre sunt în special înjtijorătoare în contextul crizei climatice, unde sectorul construcțiilor este responsabil pentru 27% din emisiile de carbon. Cu scopul de a oferi o soluție rapidă, durabilă și fiabilă pentru ambele crize, WZMH Architects a luat în considerare conflictul din Ucraina drept caz de studiu, reconstruind „ Hrușciovka ”, un tip de clădire de apartamente cu 5-9 etaje care a ajutat la rezolvarea crizei locuințelor din URSS din timpul Războiului Rece.

Speedstac este un sistem prefabricat/modular realizat din ISP (Intelligent Structural Panel). Panoul ISP este fabricat în afara șantierului și necesită forță de muncă minimă pentru a fi instalat. De asemenea, multe dintre componentele care ar trebui instalate în mod tradițional după ce structura este gata (electrice, IT, etc.) sunt integrate ca parte a panoului ISP.

Panourile ISP înlocuiesc secțiunea deteriorată cu noi unități rezidențiale în timp record. Modulele de beton sunt concepute pentru a reduce semnificativ finisajele (ex. plăci de gips-carton, covor, gresie) și includ un panou sandwich special care elimină necesitatea pereților etanși. Această tehnologie contribuie la reducerea utilizării materialelor (cu 20% până la 40% mai puține emisii de carbon) și economisirea costurilor comparativ cu o reconstrucție completă.

Principala diferență dintre reconstrucția cu metoda de construcție sovietică și Speedstac constă într-un conector. Această componentă facilitează procesul de stivuire a clădirilor, accelerează timpul de construcție și face ca această soluție să fie rentabilă. 

Conceptul a fost realizat de Ambasada Ucrainei în Canada în colaborare cu WZMH Architects , Eric Sommer, Stephenson Engineering Ltd. și Quasar Consulting Group. 

Citește mai multe pe archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari