Un port va fi transformat în centru comunitar alimentat cu energie solară

Studioul danez de arhitectură BIG și-a dezvăluit masterplanul pentru renovarea terminalului de containere Aqaba din singurul port al Iordaniei, pentru a-l transforma într-un hub pentru comunitatea locală.

Masterplanul terminalului va presupune renovarea facilităților existente, alături de introducerea de centre de formare comunitară și parcuri publice.

Proiectul Aqaba Container Terminal este dezvoltat de studioul BIG în colaborare cu compania de exploatare portuară APM Terminal pentru compania de transport maritim Maersk.

Potrivit specialiștilor, designul proiectului se va concentra și pe furnizarea de energie solară, asigurându-se că masterplanul se aliniază cu „ambiția APM Terminal de a optimiza și decarboniza portul”.

Primul element al masterplanului este renovarea terminalului de containere Aqaba existent. Acest proces va implica actualizarea și extinderea șantierelor de transport cu tehnologie „de ultimă generație”, care vor îmbunătăți capacitatea, eficiența și confortul muncitorilor.

BIG intenționează, de asemenea, să introducă copertine solare care vor furniza electricitate curată pentru terminal, precum și macaralele electrice, vehicule și stații de încărcare.

O altă parte cheie a masterplanului este mini orășeulul Logistic din Aqaba – o zonă care va fi introdusă pentru a oferi afacerilor locale oportunități comerciale în port și pentru a ajuta la stimularea economiei în general.

Finalizarea masterplanului va fi un proiect pentru comunitate și recreere axat pe conectarea „comunității portului și a mediului natural”, asemăntor cu parcurile publice.

Sursa: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari