5 cele mai scumpe clădiri din Orientul Mijlociu: Ridică ștacheta pentru inovația arhitecturală și structurală la nivel mondial

De la începutul civilizației, clădirile au reprezentat amprenta umanității în timp. De la peșterile Neanderthalilor și hammam-urile excepționale, până la clădirile revoluționare din Orientul Mijlociu, inovațiile arhitecturale surprind spiritul epocii; încarnând speranțele și ambițiile momentului, precum și abilitățile tehnologice subiacente care indică viitorul mediului nostru construit.

Susținute de o ambiție puternică de a crea o imagine nouă pentru regiune, clădirile din Orientul Mijlociu au, în ultimii 15 ani, realizat imposibilul: pur și simplu au ridicat ștacheta pentru inovația arhitecturală și structurală la nivel mondial. 

Proiectate de o pleiadă de genii ale arhitecturii, aceste clădiri sunt simboluri impunătoare ale ambiției îndrăznețe a regiunii.

5. Muzeul Național al Qatarului, 434 de milioane de dolari (Doha, Qatar)

Inspirat de una dintre cele mai fascinante fenomene naturale din Orientul Mijlociu—roza deșertului, un compozit mineral în care cristalele iau forma unei flori—acest muzeu de 430,000 de metri pătrați, proiectat de Jean Nouvel, găzduiește 11 galerii permanente. Aflat în fața cornișei din Doha, structura interconectată se înfășoară în și în jurul cartierului istoric de la malul apei, integrându-se și revitalizând vecinătatea în numeroase moduri.

4. Louvre Abu Dhabi, peste 620 de milioane de dolari (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite)

Evaluarea costului pentru această primă filială iconică a muzeului din afara Franței nu este la fel de simplă cum s-ar putea crede, deoarece, în final, mult depinde de numele său. Proiectat de Jean Nouvel, complexul de 260,000 de metri pătrați acoperit de un acoperiș teselat a costat aproximativ 100 de milioane de dolari pentru construcție, dar Abu Dhabi a plătit încă 520 de milioane de dolari pentru a putea folosi numele „Louvre” timp de 30 de ani. Există, desigur, și alte taxe, inclusiv o taxă de 747 de milioane de dolari pentru schimbul de împrumuturi de artă, expoziții speciale și ghidare.

3. Marele Muzeu Egiptean, 1.08 miliarde de dolari (Cairo, Egipt)

Complexul a fost conceput de firma irlandeză Heneghan Peng Architects. Construcția a început în 2005, dar întârzieri fără precedent—incluzând criza financiară din 2008, Primăvara Arabă din 2011 și pandemia COVID-19—au amânat inaugurarea Marele Muzeu Egiptean cu mulți ani. Circulă zvonuri despre o inaugurare iminentă.

2. Burj Khalifa, 1.5 miliarde de dolari (Dubai, Emiratele Arabe Unite)

Un far elegant și subțire al viziunii dinamice a Dubaiului și a gândirii orientate spre viitor, Burj Khalifa se înalță la 2,716 de metri deasupra nivelului mării. Bijuteria coroanei dezvoltării de lux a emiratului, a fost inaugurată în 2010 și de atunci deține recordul pentru cea mai înaltă clădire din lume. Proiectată de o echipă condusă de Adrian Smith de la Skidmore, Owings & Merrill, își trage profilul neobișnuit și stratificat de la floarea Hymenocallis sau Crinul Păianjenului—o floare deșertică regională. Fațada sa strălucitoare de sticlă reflectă energia vibrantă a orașului. În interior, oferă un stil de viață urban de neegalat, incluzând apartamente de lux, platforme de observație și facilități de clasă mondială.

1. Palatul Emirates, 3 miliarde de dolari (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite)

Cea mai scumpă clădire din Orientul Mijlociu nu este și cea mai înaltă clădire din lume. Cu toate acestea, se raportează că Palatul Emirates a costat de două ori mai mult decât a fost necesar pentru construcția Burj Khalifa. În interior, proprietatea este plină de detalii decadente, inclusiv tavanuri cu foiță de aur și peste 1,000 de candelabre Swarovski.

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari