Cimitirul American Olandez: Arhitecții de la KAAN au finalizat centrul de vizitatori de la Cimitirul American Olandez din Margraten

Cu o întindere de 65 de acri, Cimitirul American Olandez din localitatea Margraten, la 10 km est de Maastricht, adăpostește mormintele a aproximativ 8.000 de soldați americani căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Inaugurat ca cimitir în 1960 și supravegheat de Comisia Monumentelor de Luptă Americane (ABMC), acest loc sacru a fost inițial conceput de arhitectul peisagist american Michael Rapuano, sculptorul Joseph Kiselewski și firma de arhitectură Coolidge, Sheply, Bulfinch și Abbott, în colaborare cu arhitectul local Alphons Boosten din Maastricht.

Noul centru de vizitatori, creat de KAAN Architecten, oferă un spațiu destinat facilitării programelor organizate de ABMC, fiind unicul cimitir american din Olanda. Cu scopul de a păstra respectul față de monumentul și peisajul original din anii 1960, noul centru de vizitatori este plasat discret în apropierea cimitirului, cu alei care ghidează vizitatorii către locurile de înmormântare și monumente. Proiectul a beneficiat de contribuția firmei olandeze Karres en Brands Landscape Architecture and Urbanism, care a integrat cu grijă structura în peisaj. Ascuns în spatele copacilor și integrat în terenul în pantă, centrul de vizitatori adăpostește un auditoriu, învelit în panouri din nuc american, precum și spații de servicii, toalete și zone de expoziții.

Văzut de la distanță, centrul pare să plutească, cu o fascie de beton stratificată care atârnă deasupra acoperișului și se înclină peste un perete de sticlă. Fascia este susținută de pereți care formează un pătrat de 12 pe 12 metri în interiorul clădirii, iar exteriorul acestuia poate fi utilizat pentru expoziții ce prezintă artefacte autentice și povești personale ce dezvăluie cruda realitate și sacrificiile războiului. În cadrul acestui pătrat se află auditoriul, îmbrăcat în panouri de nuc american.

"În lumea de astăzi, cu conflicte internaționale tot mai frecvente și incerte, centrul de vizitatori reprezintă o modalitate importantă de a comemora cei înmormântați în acest loc și de a înțelege dinamica care a condus la eliberarea Europei", au declarat arhitecții într-un comunicat. "Această intervenție nu distrage atenția de la caracteristicile monumentale, ci completează peisajul cimitirului cu stil și demnitate arhitecturală."

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari