Cum ajută imprimarea 3D a produselor din beton la reducerea emisiilor de carbon?

După apă, betonul este al doilea cel mai utilizat material de pe planetă, iar producția sa este în creștere substanțială, estimată să crească de la 4,4 miliarde de tone. Specialiștii estimează că se va ajunge la o producție de 5,5 miliarde de tone până în 2050. Din păcate, acest lucru are un cost enorm în ceea ce privește mediul înconjurător, acest proces fiind responsabil pentru aproape opt procente din emisiile globale de carbon. Cu această creștere estimată, părțile interesate din industria construcțiilor trebuie să lucreze la integrarea materialelor de construcție durabile și a proceselor inovatoare.

Una din companiile care încearcă să se alinieze și să reducă emisiile de carbon prin activitatea pe care o prestează este Iberdrola. Fiind o companie de energie regenerabilă cu peste 1,2 milioane de kilometri de linii electrice de transport și distribuție, aceasta are nevoie de mai multe rețele de transport pentru a facilita tranziția energetică de la combustibili fosili la surse regenerabile și pentru a transporta această energie verde către centrele de încărcare și către clienți. Cu scopul de a minimiza impactul asupra mediului al acestor noi instalații și de a reduce costurile proiectului și termenele de realizare, gigantul energetic a decis să colaboreze cu Hyperion Robotics și Peikko Group pentru a aplica tehnologia de imprimare 3D cu scopul de a îmbunătăți construcția rețelei sale de transport.

Soluția oferită de Hyperion Robotics își propune să optimizeze construcția de instalații de transport a energiei electrice prin creșterea eficienței și a productivității proceselor. Având în vedere faptul domeniul de construcții este cea mai puțin automatizată industrie, care se confruntă în prezent cu o lipsă de forță de muncă calificată, soluția devine foarte practică și la momentul potrivit. Imprimarea 3D la scară largă a betonului cu emisii scăzute de carbon asigură o construcție din beton mai ieftină, mai rapidă, mai sigură și mai ecologică.

Cu microfabricile sale inovatoare de imprimare 3D, Hyperion Robotics reduce cantitatea de beton structural necesară cu până la 75% și cantitatea de deșeuri produsă în mod semnificativ. Nu numai că soluția face procesul mai durabil, ci și îmbunătățește condițiile de sănătate și siguranță, deoarece roboții sunt cei care fac munca grea în timp ce lucrătorii supraveghează procesul.

Reciclarea este o altă problemă a industriei care este rezolvată de soluția robotică de imprimare 3D de la Hyperion. În prezent, cea mai mare parte a deșeurilor nu este reciclată, dar sistemul de imprimare face posibilă utilizarea betonului armat cu emisii scăzute de carbon realizat cu o combinație de materiale de sfârșit de ciclu din industrie, cum ar fi zgura de furnal, cenușă zburătoare, minerit steril și deșeurile de demolare, care contribuie la economii semnificative de costuri și la reducerea cu 90% a emisiilor de CO2 încorporate.

Cel mai recent proiect al Hyperion în colaborare cu compania de energie regenerabilă Iberdrola și furnizorul de tehnologie de conectare pentru elemente de beton Peikko Group tocmai a fost lansat cu primul suport pentru fundație printat 3D din lume.

Sursa: archdaily.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari