Linia din Neom: Orașul futurist al Arabiei Saudite, cheia pentru o viață neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

Linia din NEOM, un proiect ambițios al Arabiei Saudite pentru anul 2030, este concepută ca o pereche de clădiri înalte de 1.600 de metri, care se vor întinde paralel pe o distanță de 75 de mile, reprezentând un simbol al vieții urbane viitoare. Situat în provincia Tabuk, acest proiect va fi alimentat exclusiv de energie regenerabilă și va include vehicule fără șofer și ferme verticale. Considerată una dintre cele mai complexe construcții din lume, Linia din NEOM se numără printre proiectele futuriste impresionante din Orientul Mijlociu.

După șase ani de la anunțul său de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud, lucrările la acest proiect monumental sunt în plină desfășurare. Linia din NEOM este proiectată să fie mai înaltă decât celebrul Empire State Building, dar mult mai îngustă, având doar 200 de metri lățime, pentru a crea un micro-climat eficient energetic.

Pentru a contracara curbura terenului, „side scraper”-ul strălucitor de 1 trilion de dolari este programat să fie construit pe stâlpi. Și în golul creat între structură și sol, a fost propusă o ecosistemă dinamică: Cu un mediu cu zero emisii de carbon, orașul futuristic Neom va fi deservit de un tren de mare viteză care poate parcurge lungimea Liniei în 20 de minute, va exista de asemenea o linie maritimă pentru navigație și mai multe zone publice care vor oferi experiențe diverse, de la locuințe și hoteluri, la spații comerciale și comerciale și chiar un stadion.

Fermele verticale vor fi integrate în clădiri pentru a furniza produse proaspete pentru Linia din Neom. Se estimează că va găzdui 9 milioane de locuitori pe o suprafață de 34 de kilometri pătrați și va oferi un mod alternativ de viață urbană.

Cu toate acestea, proiectul a fost deja supus criticilor, inclusiv din partea ecologiștilor, care se tem că dimensiunea sa și exteriorul oglindit ar putea afecta migrația păsărilor. Cu toate acestea, Linia din NEOM rămâne un proiect impresionant, care plasează Arabia Saudită în centrul atenției în ceea ce privește arhitectura mondială.

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari