Soluție constructivă ingenioasă pentru protejarea infrastructurii de irigații

O abordare inovatoare își face loc pe scena dezvoltării energetice și a conservării apei prin acoperirea canalelor de irigații cu panouri solare. Această inițiativă oferă o soluție pentru producția sustenabilă de energie electrică, dar și o modalitate eficientă de a combate evaporarea apei din canalele de irigații, generând astfel un dublu beneficiu.

Un proiect inovativ care dorește să răspundă noului context climatic este testat în California

O soluție aparent simplă își face cale în domeniul dezvoltării sustenabile, punând în lumină o abordare inovatoare de acoperire a canalelor de irigații cu panouri solare. Această inițiativă generează un dublu beneficiu, îmbinând reducerea evaporării apei din canalele de irigații cu producția eficientă de energie electrică.

Chiar dacă beneficiile acestei soluții au fost dovedite în unele studii de caz, cuantificarea exactă a economiilor de evaporare și a avantajelor financiare pe scară largă în cadrul sistemelor complexe de irigații nu a fost încă realizată.

Un exemplu relevant îl reprezintă proiectele implementate în California, unde simulările hidrologice și techno-economice regionale au evaluat impactul acoperirii a peste 6.350 km de canale de irigații cu panouri fotovoltaice solare. Rezultatele indică posibilitatea unei redrese semnificative a evaporației anuale, cu potențialul de a economisi până la 51.000 mc apă pe km de canal acoperit.

Soluția testată în California nu este primul proiect de acest gen. India fiind prima țară care a început impementarea acestui sistem încă din 2012. Dar, din păcate proiectul din India a fost realizat doar parțial.

Mai mult decât atât, avantajele financiare ale acoperirii canalelor depășesc costurile adiționale pentru structurile de suport necesare panourilor solare. În fapt, valoarea netă prezentă a acestei tehnologii depășește cu 20-50% metodele convenționale de amplasare a panourilor solare pe sol.

Iată cum într-o lume în continuă schimbare, dezvoltarea energiilor solare de-a lungul canalelor de irigații se conturează ca o soluție viabilă, oferind nu doar posibilitatea de a genera energie electrică curată, ci și de a contribui la conservarea apei și la creșterea durabilă a producției agricole.

Sursa: https://apnews.com/

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari