Top 10 proiecte cu amprentă scăzută de carbon în 2021

Iată top 10 proiecte cu amprentă scăzută de carbon conform Dezeen:

Casa Tecla, Italia, de Mario Cucinella Architects și WASP
dezeen.com
dezeen.com

Argila locală brută a fost imprimată 3D în 350 de straturi pentru a forma această casă prototip, care îmbină tehnicile de construcție antice cu tehnologia modernă.

Argila oferă izolație termică naturală și poate fi reciclată, cu scopul de a oferi locuințe de urgență la prețuri reduse pentru refugiații climatici, fără a contribui la încălzirea globală.

Centrul Sara Kulturhus, Suedia, de White Arkitekter
dezeen.com
dezeen.com

Acest centru cultural din Skellefteå proiectat de White Arkitekter este al doilea cel mai înalt turn din lemn din lume, captând mai mult carbon în construcția sa din lemn decât va emite de-a lungul vieții sale.

Evidențiat drept „proiect sustenabil exemplar” de Consiliul pentru Construcții Verzi din Regatul Unit, ca parte a pavilionului său virtual COP26, complexul cu emisii negative de carbon este încălzit de o pompă geotermală și alimentat de 1.200 de metri pătrați de panouri solare, suplimentate cu energie regenerabilă din rețea. .

The Arc, Indonezia, de Ibuku
dezeen.com
dezeen.com

Bambusul este îndoit în arcade înalte de 14 metri pentru a forma acoperișul autoportant, dublu curbat al gimnaziului de la Bali's Green School, care a fost proiectat pentru a utiliza cât mai puține materiale, oferind în același timp cât mai mult spațiu la podea.

Orificiile de la vârful baldachinului permit aerului cald să iasă, în timp ce deschiderile din jurul bazei asigură ventilație naturală, eliminând nevoia de aer condiționat în climatul tropical al insulei.

Clădirea Kendeda, SUA, de Miller Hull Partnership și Lord Aeck Sargent
dezeen.com
dezeen.com

Realizată din materiale reciclate, clădirea Kendeda, din lemn masiv, a fost concepută atât ca centru de învățare, cât și ca instrument de predare pentru a educa studenții de la Georgia Institute of Technology despre designul sustenabil.

Descrisă ca o „cladire regenerativă”, produce mai multă energie electrică prin copertina fotovoltaică și reciclează mai multă apă decât folosește. Apa de ploaie purificată este canalizată în chiuvete și dușuri înainte de a fi din nou tratată și canalizată pentru a susține vegetația într-o zonă umedă din apropiere.

2021 Serpentine Pavilion, Anglia, de către Counterspace

dezeen.com
dezeen.com

Studioul sud-african Counterspace a proiectat Serpentine Pavilion din acest an ca o combinație de diferite spații comunitare, realizate din placaj înfășurat în jurul unui cadru de oțel și finisat cu panouri de plută colorate în negru.

Deși proiectul a fost criticat pentru utilizarea betonului pentru fundație, un raport AECOM a arătat că clădirea a eliminat 31 de tone de carbon din atmosferă prin biomaterialele sale, având amprentă de carbon negativă.

Glyndebourne Croquet Pavilion, Anglia, de BakerBrown Studio
dezeen.com
dezeen.com

Acest pavilion alimentat cu energie eoliană pentru opera din Glyndebourne folosește principii economice circulare pentru a minimiza amprenta de carbon, încorporând deșeuri locale și un design care permite dezasamblarea clădirii și reutilizarea componentelor sale.

Pentru structură vor fi utilizați frasini bolnavi,  interiorul va fi acoperit cu dopuri de șampanie aruncate, iar exteriorul îmbrăcat cu plăci realizate din deșeuri de stridii și homari.

Moscheea Centrală din Cambridge, Anglia, de Marks Barfield Architects
dezeen.com
dezeen.com

Aflată pe lista finală pentru Premiul Stirling 2021  această moschee din Cambridge folosește lemnul ca material de stocare a carbonului.

Lăcașul de cult este iluminat și ventilat în mod natural pe tot parcursul anului, cu panouri solare acoperind toate nevoile de răcire și apă caldă ale clădirii, precum și 13% din încălzire, în timp ce apa de ploaie recoltată este folosită pentru a spăla toaletele.

Living Landscape, Islanda, de Jakob+MacFarlane și T.ark
dezeen.com
dezeen.com

Această clădire cu utilizare mixtă, amplasată într-un fost depozit de deșeuri din Reykjavik, a început construcția în 2021 ca una dintre cele 49 de dezvoltări urbane diferite, net zero, care sunt finanțate ca parte a competiției Reinventing Cities.

Folosirea unei structuri prefabricate din lemn stratificat încrucișat (CLT) va reduce amprenta de carbon încorporată a clădirii cu aproape 80% în comparație cu o clădire tipică din beton, în timp ce emisiile operaționale sunt reduse la minimum printr-un sistem integrat de recuperare a căldurii reziduale, izolație completă și un furnizarea de energie regenerabilă.

Exploded View Beyond Building, Țările de Jos, de Biobased Creations
dezeen.com
dezeen.com

Textile din alge, plăci imprimate 3D și izolație realizată din stuf sunt prezente în această casă construită de Biobased Creations folosind 100 de biomateriale diferite și prezentată ca parte a Săptămânii Designului Olandez.

Toate componentele sale, inclusiv cadrul din lemn, sunt demontabile și fie sunt deja disponibile comercial, fie vor intra în curând pe piață, în încercarea de a arăta că materialele pe bază de plante sunt o opțiune viabilă pentru noile dezvoltări de locuințe.

Campo Urbano, Italia, de Arney Fender Katsalidis
dezeen.com
dezeen.com

Un șantier feroviar dezafectat din Roma urmează să fie transformat într-un cartier cu emisii scăzute de carbon, ca parte a unui proiect de reamenajare creat de Arney Fender Katsalidis. Acesta va combina clădiri reversibile din biomaterial, care funcționează pe un amestec de energie din biomasă produsă local și fotovoltaice pe acoperiș .

Prin proiectarea cartierului ca un oraș fără mașini, de 15 minute, unde localnicii pot găsi toate elementele esențiale pentru viața lor de zi cu zi într-o scurtă plimbare sau cu bicicleta, schema ia în considerare nu doar carbonul operațional, ci și emisiile generate de stilul de viață al utilizatorilor clădirilor.

Sursă: dezeen.com

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari