Descoperă cele 19 clădiri care impresionează și inspiră frică în același timp, răspândite în toată lumea

Cu exterioarele lor zigzag, ferestrele ascuțite și interioarele sumbre, nu e de mirare că unele clădiri par prea înspăimântătoare pentru a fi intrat. Și în timp ce unele au fost proiectate de relativ necunoscuți, altele, precum Muzeul Riverside din Glasgow, au fost create de arhitecți precum Zaha Hadid sau au împrumutat aspectul lor înfricoșător din filmele de la Hollywood, în cazul casei Ennis a lui Frank Lloyd Wright.

Mai jos, 19 clădiri cu aspectul cel mai înfricoșător din lume, unele dintre ele părăsite de ani de zile sau altele construite recent și cu costuri de sute de milioane de dolari.

1. Sfera (Las Vegas, Nevada, SUA) Dacă treci prin Paradise, Nevada, și simți că ești urmărit, s-ar putea să fie doar Sfera. Proiectată de firma de arhitectură Populous, structura, care a fost inaugurată în 2023, este cea mai mare clădire sferică construită vreodată și se mândrește cu cel mai mare ecran panoramic din lume. Exteriorul are un ecran de 18.000 de locuri de divertisment live și concerte, care afișează totul, de la reclame la artă și, poate cel mai neliniștitor, imaginea unui ochi.

2. Muzeul Riverside (Glasgow, Scotia) Aflat în Scotia, Muzeul Riverside din Glasgow, proiectat de Zaha Hadid Architects, a fost finalizat în 2011. Clădirea a costat aproximativ 95 de milioane de dolari pentru a fi terminată și a câștigat Premiul Muzeului European al Anului în 2013.

3. Federația Industriilor Statului (São Paulo, Brazilia) Federația Industriilor Statului São Paulo se ocupă de multe probleme ale sindicatelor comerciale din Brazilia. Clădirea se numără printre cele mai înalte din zonă. A fost construită de arhitectul brazilian Rino Levi în 1979, creând o jumătate distinctă care se întinde peste trotuar. Cu o înălțime de 99 de picioare, este una dintre cele mai mari clădiri din zonă.

4. Teatrul Shakespeare (Gdańsk, Polonia) Finalizat în 2014 de către arhitectul italian Renato Rizzi pentru o sumă de aproximativ 24 de milioane de dolari, Teatrul Shakespeare din Gdańsk are o fațadă amenințătoare complet neagră, cu doar câteva ferestre greu de văzut de pe stradă.

5. Departamentul de Sănătate al Guvernului Basc (Bilbao, Spania) Fațada pliată a clădirii amintește de sticlă spartă, cu unghiuri ascuțite și panouri asimetrice. Firma de arhitectură Coll-Barreu Arquitectos din Madrid și Bilbao a finalizat clădirea de 94.744 de metri pătrați în 2008, creând învelișul distinctiv și adăugând o turn, care găzduiește o sală de conferințe, la vârf.

6. Turnurile Flăcării (Baku, Azerbaidjan) O privire la asfințit asupra Turnurilor Flăcării din Baku, Azerbaidjan. Finalizate în 2013, clădirile au fost proiectate de firma americană HOK.

7. Groapa Supertree (Singapore) Groapa Supertree de lângă Marina Bay Sands din Singapore pare să aibă structuri de pe o altă planetă. Cu înălțimi cuprinse între 82 și 164 de picioare, ele oferă umbră necesară în timpul zilei și se luminează noaptea.

8. Turnul Velasca (Milano, Italia) Aflat în Milano, Turnul Velasca a fost construit în 1950 de firma italiană BBPR.

9. MahaNakhon (Bangkok, Tailanda) Silueta Bangkok-ului s-a schimbat pentru totdeauna când zgârie-norul MahaNakhon, proiectat de Ole Scheeren, a fost finalizat în 2016. Cu o înălțime de aproximativ 1.030 de picioare, structura a costat aproape 1 miliard de dolari pentru a fi construită.

10. Muzeul de Artă Contemporană din Cleveland (Cleveland, Ohio, SUA) Muzeul de Artă Contemporană din Cleveland a fost proiectat de renumitul arhitect iranian born in Iran, stabilit la Londra, Farshid Moussavi.

11. Muzeul Royal Ontario (Toronto, Canada) Muzeul Royal Ontario din Toronto, conceput de arhitectul Daniel Libeskind, reprezintă o bijuterie arhitecturală.

12. Turnul DC 1 (Viena, Austria) Situat în inima Vienei, Turnul DC 1 este a doua cea mai înaltă structură din țară, având o înălțime impresionantă de 814 picioare. Proiectat de talentatul arhitect Dominique Perrault, clădirea este cunoscută pentru fațada sa distinctivă.

13. Hotelul Marina Bay Sands (Singapore) Inima strălucitoare a Singapore-ului, hotelul Marina Bay Sands, conceput de Moshe Safdie și finalizat în 2010, impresionează prin forma sa distinctivă, asemănătoare unei nave spațiale cu trei picioare.

14. Centrul de Artă Chongqing Guotai (Chongqing, China) Inspirându-se din tehnici arhitecturale tradiționale chineze, China Architecture Design & Research Group a creat Centrul de Artă Chongqing Guotai în Districtul Yuzhong al Chongqing, China. Traversele vibrante de roșu și negru evidențiază exteriorul impresionant, conferindu-i un aspect vag amenințător, ca și cum ar veni direct spre tine. Clădirea găzduiește generoase spații de expoziție, totalizând 32,000 de metri pătrați.

15. Turnul Asahi Beer (Tokyo, Japonia) Întruchipând o operă de artă în sine, Turnul Asahi Beer din Tokyo, creat în 1989 de designerul francez Philippe Starck, impresionează cu o flacără deasupra sa, ce este la fel de frumoasă precum este și înfricoșătoare.

16. Biblioteca Națională a Belarusului (Minsk, Belarus) Biblioteca Națională a Belarusului este o prezentare impunătoare în peisajul din Minsk. Finalizată în 2006, clădirea, proiectată de Victor Kramarenko și Michael Vinogradov sub forma unui rombicuboctaedru (nu o eroare de tipar), un poliedru cu 26 de fețe, strălucește noaptea cu peste 4,646 de LED-uri care își schimbă culoarea, creând un spectacol de lumini variat.

17. Casa Ennis (Los Angeles, California, SUA) Când regizorii de film căutau să creeze o atmosferă ciudată pentru producțiile lor, Casa Ennis, proiectată de legendarul Frank Lloyd Wright și finalizată în 1924, era adesea alegerea lor. Casa a devenit un simbol al cinematografiei, apărând în filme precum House on Haunted Hill, Buffy the Vampire Slayer, Day of the Locust și Blade Runner. Inspirată de arhitectura mayașă, casa este situată pe o colină deasupra cartierului Los Feliz din Los Angeles.

18. Muzeul de Artă din Denver (Denver, Colorado, SUA) Inspirat de stâncile din Munții Stâncoși, Muzeul de Artă din Denver, proiectat de Daniel Libeskind, impresionează cu designul său ascuțit. Acoperit cu 9,000 de panouri de titan, clădirea se înalță într-un vârf ascuțit cunoscut sub numele de "puntea." Cu o suprafață de 146,000 de metri pătrați, muzeul aduce unicitate peisajului urban, cu interioare unghiulare, aparate de iluminat zimțate și atriumuri asimetrice și luminoase.

19. Blocuri de Apartamente din Hong Kong Privirea îndreptată spre sutele de apartamente colorate, dar înfricoșătoare, din Hong Kong dezvăluie o realitate a costurilor ridicate ale vieții în zonă, obligând mulți locuitori să trăiască în locuințe mici.

Ai avut parte de o călătorie virtuală prin arhitectura impresionantă din întreaga lume! Care dintre aceste clădiri ți s-a părut cea mai intrigantă?

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari