Marele Muzeu Egiptean (GEM): Comorile Egiptului Antic pregătite să atragă mulțimile la noul muzeu din Cairo

Proiectul, conceput de firma irlandeză Heneghan Peng Architects, a fost inițiat în 2003. Muzeul, situat pe un teren de 500.000 de metri pătrați, la doar o milă distanță de monumentalele Piramide din Giza, este proiectat să găzduiască unele dintre cele mai prețioase artefacte ale umanității. Construcția muzeului a început în 2005, dar numeroase obstacole de mediu și financiare au întârziat procesul. La începutul Primăverii Arabă în 2011, lucrările la proiect au fost complet oprite, din cauza reducerii turismului și a stabilității financiare a Egiptului.

În 2014, proiectul a fost reluat cu ajutorul împrumuturilor internaționale pentru a acoperi efectele persistente ale revoluției egiptene asupra economiei țării. Inițial, Muzeul Mare urma să fie deschis publicului la sfârșitul anului 2020. La finalizare, era programat să devină cel mai mare complex muzeistic arheologic din lume dedicat unei singure civilizații, găzduind peste 100.000 de artefacte.

Designul este definit de o fațadă mare de piatră care se schimbă de la zi la noapte și trei axe vizuale, una pentru fiecare piramidă în fundal. În plus, aceste axe împart clădirea în trei zone principale în care programul muzeului iese în evidență.

Vizitatorul intră printr-o curte mare, unde o sculptură monumentală a faraonului egiptean Ramses al II-lea stă în centru. După această intrare, urmează o curte secundară, care găzduiește o scară grandioasă umbrită ce urcă la nivelul original al platoului. Ulterior, expoziția permanentă este amplasată în galerii la nivelul platoului, concepute pentru ca vizitatorul să se bucure de o vedere perfect încadrată a piramidelor.

Centrul cultural este dedicat anilor de cercetare și egiptologie, un loc pentru a găzdui o multitudine de ruine, artefacte și obiecte de antichitate. Muzeul include 24.000 de metri pătrați de spațiu de expoziție permanentă, un muzeu pentru copii, facilități de conferințe și educație și un centru mare de conservare. Aceste colecții conțin întreaga Colecție Tutankhamon și Barca Solară iconică, care a fost mutată de la Piramidele din Giza.

Muzeul are acces deschis la grădini extinse, de asemenea, proiectate de Heneghan Peng Architects. Aceștia sunt cei mai cunoscuți pentru proiectele lor de mare anvergură care schimbă țesătura urbană. Aceste proiecte variază de la poduri, peisaje și grădini până la centre culturale. Recent, firma a finalizat Muzeul Palestinian din Birzeit, un far al istoriei și informațiilor despre istoria și cultura palestiniană.

SURSA ARTICOL

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari