imp(ACT)-ul Alfabetului Scripor în arhitectură - În cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023 vor fi accesibilizate, cu alfabetul tactil al culorilor, mai multe clădiri din Transilvania

Una dintre secțiile spitalului Medicover din Cluj-Napoca, precum și sediul unei primării din arealul BATRA, alături de alte spații publice vor fi accesibilizate cu ajutorul Alfabetului Scripor, în cadrul ediției 2023 a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA).

Alfabetul Scripor se referă la un alfabet tactil al culorilor, bazat pe reprezentări grafice, cu ajutorul căruia nevăzătorii pot desluși culorile. A fost creat de clujeanul Tudor Scripor și premiat cu aur la Salonul Internațional de Inventică din Geneva.

În contextul New European Bauhaus și a European Accessibility Act, două reglementări la nivel european care ne invită să gândim și să creăm o lume sustenabilă, frumoasă și incluzivă, Bienala de Arhitectură Transilvania face primii pași în acest sens în concordanță cu tema acestei ediții: imp(ACT).

Din numărul total de nevăzători, peste 80% și-au pierdut vederea pe timpul vieții, ceea ce înseamnă că au noțiuni bine definite legate de spațiu, culoare, forme. Acest alfabet tactil al culorilor le redă sentimentul de apartenență, iar utilitatea lui în crearea unui acces ușor și intuitiv pentru persoanele nevăzătoare este dublată de utilitatea universală a existenței unor planuri tactile în toate clădirile. Importanța acestora din urmă este cu atât mai mare cu cât ele pot fi folosite pe post de planuri de evacuare în situații de urgență, în instituțiile publice, utilizabile de către absolut toți oamenii, în caz de pană de curent, incendiu cu fum intens sau alte incidente care pot bloca parțial vederea, dar și pentru a trasa accesul mai ușor și mai intuitiv.

Arh. D. Maier: ”Nu suntem primii care accesibilizăm clădiri, dar a oferi independență în situații de urgență, a utiliza un limbaj tactil ce poate fi extrem de ușor învățat de oricine, asta e o premieră”.

Pentru organizatorii BATRA, accesibilizare înseamnă mai mult decât ceea ce face, din punct de vedere spațial, clădirea accesibilă pentru cât mai multe persoane.

”În general se consideră bifate criteriile de accesibilizare când avem o rampă și un lift, dar noi încercăm să extindem conceptul: de la acces, la autonomie într-un spațiu pentru persoane cu diferite tipuri de dizabilități. Există multe invenții care nu sunt ancorate în realitate. Aceasta, prin simplitatea ei, poate să fie foarte ușor transformată într-o unealtă de comunicare. Există, desigur, Braille, dar eficiența acestuia poate fi completată cu substanțe, materiale, texturi, economisește mult timp în comunicare”, crede arh. Daniela Maier, curatorul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023.

”Culoarea este prezentă în fiecare industrie și în fiecare aspect ale vieții de zi cu zi. În absența unei standardizări universale a culorilor, persoanele cu dizabilități vizuale se confruntă zilnic cu dificultăți de integrare sau chiar discriminare. Produsele, serviciile și locurile de muncă devin mai incluzive datorită existenței acestei standardizări tactile, universale, a culorilor. Acest concept îmbunătățește considerabil calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere, oferă sentimentul de apartenență și crește gradul de siguranță și autonomie”, spune Tudor Scripor, creatorul Alfabetului Tactil al Culorilor.

Mai mult, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023 vor avea loc trei evenimente menite să instruiască arhitecții în a accesibiliza cu Alfabetul Scripor clădirile pe care le creează:

● Conferința ”Accesibilizarea Locuințelor Standardizate”, în cadrul căreia se vor pune bazele unor hărți tactile pentru apartamente de locuințe, cu prezența unor arhitecți nevăzători din întreaga lume;

● Prezentarea platformei internaționale de predare/învățare a alfabetului Scripor, în colaborare cu Asociația ”Zi de Bine”, coordonată de Melania Medeleanu;

● Workshop aplicat în care nevăzătorii și arhitecții se vor întâlni pentru a pune la punct și eficientiza mecanismul de colaborare în noua standardizare, care implică informații și despre substanțe, texturi, compoziție a materialelor dintr-o construcție, fie că e instituție, birou, sau casă privată.

Workshopul va fi primul dintr-o serie de lungă durată, ce va fi coordonat apoi de Sebastian Zabulică, student la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca cu deficiențe de vedere.

“Ne-am dorit să găsim acele proiecte, asociații și oameni care pot materializa cu adevărat ideea de spațiu accesibil tuturor. La ediția 2021 am susținut, printr-un concurs de arhitectură, Serviciul de Ajutor Maltez, ce va realiza un loc de joacă incluziv. Acum ne-am propus să încurajăm un tânăr student arhitect încercat de o boală care ar descuraja orice demers într-o profesie legată de vizual. Sebastian poate să transforme experiența lui, să se dezvolte într-o direcție pe care poate nu a conștientizat-o inițial, dar este atât de necesară într-o arhitectură ce se dorește ancorată în standardele contemporane funcționale și estetice. Alfabetul Scripor ne va ajuta mult în definirea, maparea și promovarea spațiilor”, a spus arh. Daniela Maier, curatorul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023.

“În calitate de nevăzător din naștere, am avut o experiență remarcabilă cu hărțile tactile, deoarece acestea au un impact semnificativ asupra orientării mele în spații necunoscute. Implementarea alfabetului Scripor, inclusiv în arhitectură, prin intermediul acestor hărți, mă ajută să mă simt mai încrezător și independent în călătoriile de zi cu zi, eliminându-mi temerile legate de deplasarea în locuri necunoscute. Culorile, care reprezintă fiecare traseu de pe harta tactilă, facilitează memorarea și urmarea lor într-un mod simplu și sigur, oferindu-mi o perspectivă clară și detaliată a spațiului în care mă aflu. Cu căldură, încurajez și recomand utilizarea hărților tactile tuturor nevăzătorilor, pentru că acum avem posibilitatea să ne îmbunătățim considerabil mobilitatea și să experimentăm o viață mai independentă în lumea din jurul nostru”, adaugă Marin Medeleanu, nevăzător.

Alfabetul Scripor

Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Scripor. Cuvântul – „culoare” – indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică – a fost redus la un simbol, unic, simplu și universal. Culoarea este reprezentată printr-o combinație de puncte, acestea fiind poziționate într-o celulă asemănătoare alfabetului Braille. Folosind principiul Designului Universal, algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor, recunoscută la nivel internațional prin reprezentarea celor trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU; culorilor secundare: PORTOCALIU, VERDE, MOV; culorii terțiare MARO; culorilor acromatice: GRI, ALB și NEGRU. Acest sistem de codare permite nevăzătorilor să citească, să scrie, să identifice, să recunoască și să diferențieze în mod eficient culorile. Pentru această invenție, în 2019, în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva, invenția sa a fost distinsă cu Medalia de Aur și Marele Premiu, demonstrând valoarea și impactul său inovator. În 2022, la Conferința Internațională Education 2.0 din Dubai, Tudor Scripor a fost distins cu premiul Outstanding Leadership Award, iar anul acesta, la sediul ONU din Viena, Essl Foundation, organizatoarea uneia dintre cele mai importante conferințe din lume dedicate sprijinirii persoanelor cu dizabilități, i-a acordat lui Tudor Scripor prestigiosul Innovation Award. Această distincție subliniază contribuția semnificativă a invenției sale în îmbunătățirea vieții persoanelor cu nevoi speciale și relevanța sa pentru domeniul social.

Info BATRA 2023

A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie - 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia). Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 - 28 octombrie, iar expozițiile vor fi afișate în cele 5 orașe timp de o lună. La Cluj-Napoca, expoziția va putea fi admirată, ca de obicei, în Piața Unirii, la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someșul. Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari