Blugii, istoria de peste 150 de ani

Imbrăcămintea de lucru cea mai veche, pastrata pana azi sunt blugii

Solizi, comozi și rezistenți la spălare, de peste 150 de ani blugii sunt unul dintre cele mai folosite, cunoscute și răspândite articole de îmbrăcăminte de lucru din fiecare sector al muncii - și nu numai, de când, în secolul al XX-lea, au intrat pantalonii și alte articole de îmbrăcăminte din denim in garderoba tuturor.

O scurtă istorie a blugilor de lucru

Este adevărat, după cum se spune, că blugii s-au născut la Genova?

Poate că acest lucru nu este adevărat în sensul literal, dar este foarte probabil ca strămoșul denimului pe care îl cunoaștem astăzi să fie tocmai o pânză albastră moleskin foarte rezistentă și ieftină, care încă din secolul al XV-lea a fost produsă în unele zone din Liguria, Piemont și din vecină Franța, iar apoi exportată din portul Genova.

Această țesătură a fost folosită pentru a acoperi mărfurile în timpul călătoriilor cu vaporul și pentru a face pantaloni rezistenti pentru marinarii genovezi. Din acest motiv se crede că termenul de jeans ar putea deriva de la „bleu de Gênes”, sau „albastru de Genova”. Pânza albastră a ajuns din portul Genova in magazinele de textile ale orașului francez Nîmes din apropiere, din care probabil derivă cuvântul denim.

Calitatea acestui strămoș al denimului nu a fost considerată potrivită pentru realizarea hainelor formale și din cauza culorii inegale date de vopseaua indigo, care era ieftină, dar se decolora ușor. Totuși era o țesătură rezistentă, nu costa mult și tehnica de țesut o făcea destul de adaptabilă la mișcări și deci confortabilă. Aceste calități o făceau materialul ideal pentru realizarea hainelor de lucru, atât în ​​Europa, cât și peste oceane, în locurile în care comerţul naval îl adusese.

De fapt, în Statele Unite s-au născut blugii moderni, în secolul al XIX-lea al goanei aurului, datorită inițiativei tehnice și antreprenoriale a unui croitor, Jacob Davis și a unui comerciant, Levi Strauss. Cu panza albastra de bumbac Genoa, croitorul Davis proiecteaza pantaloni construiti special pentru munca: sunt robusti, permit libertate de miscare, ofera o protectie mai buna in timpul muncii grele si, mai presus de toate, sunt intariti pe cusaturi si buzunare cu nituri metalice patentate de Davis, pentru a evita ruperea și descusătura atunci când lucrătorul mânuiește sau ține uneltele de lucru în buzunar. Au devenit curând pantalonii tuturor muncitorilor din activitatile grele: tăietori de lemne, mineri, feroviari, muncitori, căutători de aur și cowboy.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, cuvântul „Jeans” devenise sinonim cu pantalonii de lucru și rămânea așa până la sfârșitul anilor 1940, când folosirea blugilor a început să se răspândească și ca piesă vestimentară casual pentru timpul liber. Tocmai în această perioadă, odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și prezența armatei americane, blugii au revenit în Europa.

În următoarele decenii, popularitatea blugilor a crescut exponențial. Mai întâi devin o haină identitară pentru tineri și subculturi, apoi devin din ce în ce mai mainstream și sunt purtate de oameni de toate vârstele, genurile și clasele sociale, în cele din urmă denimul intră chiar și în lumea modei.

În această ascensiune rapidă, blugii și denimul rămân în continuare ferm poziționați în mediul în care s-au născut: îmbrăcămintea de lucru

Pentru că încă folosim haine de lucru din denim

Deși astăzi putem alege între țesături tehnice moderne și performante, pantalonii de lucru din denim rămân alegerea preferată a multor muncitori și sunt folosiți peste tot, în diferite sectoare și pentru a îndeplini sarcini foarte variate, de la cele operaționale la munca de birou.

Denimul păstrează încă caracteristicile care în trecut îl făceau „țesătura muncii”: rezistă la uzură și spălări frecvente, este robust și, acum că un mic procent de fibră elastică este inclus și în clasicul denim din bumbac, este și mai mult. confortabil.

Blugii stretch work vă permit să vă mișcați liber, păstrând o linie uscată a pantalonilor și o potrivire modernă. Este cazul, de exemplu, al modelelor clasice din denim stone washed Pant Stone by Diadora Utility, in varianta cu suport pentru ciocan si suport metru sau in varianta Cargo, cu buzunare laterale

Cauta produse pentru proiecte tip:

Recomandari